ga('set', 'userId', 'USER_ID'); // A felhasználói azonosító beállítása a bejelentkezett user_id használatával.

esszenciális olajok
aromaterápia

 

Mi az aromaterápia?

Az aromaterápia nem más, mint az illóolajok terápiás célú külső, belső és aromatikus alkalmazása. Olyan kezelés, amely az illóolaj molekulák segítségével fejti ki jótékony hatását, ami jóval túlmutat különböző kellemes illatú olajok szagolgatásánál. Egy holisztikus gyógymód, mely a növényekből természetes úton kinyert olajokat juttatja különböző módon az emberi szervezetbe, ezáltal test-lélek-szellem szinten ható támogatást nyújt. Segít az egészség megőrzésében és a már kialakult betegségek leküzdésében, gátolja a stresszt és a szorongást, erősíti az immunrendszert, a szervezet öngyógyító képességét.

Az aromaterápia rövid története

 Annak ellenére, hogy modern aromaterápiáról csak 15-20 éve beszélhetünk, az ősi aromaterápia felfedezőinek Egyiptomot tartjuk, akik már időszámításunk előtt 4500 évvel bizonyíthatóan alkalmazták ezt a gyógyító terápiát. A múmiák balzsamozásában cédrus, mirha, szerecsendió, szegfűszeg és fahéj illóolajat használtak. Az Ebers papirusztekercsen több illóolajos recept is található. Időszámításunk előtt 2650-ben a Sárga Császár gyógynövénykönyve is tartalmazott Kínában jelentős számú illóolajat. A rózsaolajat májbetegségre használták, a gyömbér illóolaját pedig malária ellen. A görögök szerint a legbiztosabb út az egészséghez a naponta vett aromás fürdő és illatos masszázs. Itt találkozunk először az illóolajos prevencióval. Európában 1616-ban J.J. Wecker a következőt írta: „Az illatos olajok kétségtelenül összetett gyógyszerek, melyek hatással vannak az agyra és megszüntetik a minket körülvevő levegőben lebegő kellemetlen szagokat és fertőzéseket.”

Az aromaterápia elnevezést először 1928-ban René-Maurice Gattafossé francia kémikus és illatszervegyész használta. Egy laborbaleset során megégett a keze, melyet hirtelen ötlettől vezérelve gyorsan levendulaolajba mártott. Meglepődve tapasztalta, hogy az égett seb a levendulaolajtól nagyon hamar begyógyult. Ezen élmény hatására a későbbiekben kizárólag a természetes növényi hatóanyagok tanulmányozásának szentelte életét. Tanulmányozni kezdte az illóolajok antiszeptikus tulajdonságait is. Kutatásának eredményei ma is alapul szolgálnak az aromaterápiával foglalkozó szakemberek részére.

Sok más gyógymódhoz hasonlóan az idők során az aromaterápia iránti érdeklődés is alábbhagyott, manapság viszont reneszánszát éli. Ez nem is csoda, hiszen számos kihívás hatékonyan enyhíthető, gyógyítható ezzel a módszerrel.

 

Az aromatikus felhasználás hatásmechanizmusa

Belégzéskor az illatmolekulák áthaladnak az orron- az agy megfelelő területei (limbikus rendszer) felé, ahol a különböző információk kombinálódnak és egy mintázat jön létre, amely beépül a memóriába, ezért jegyzünk meg szagokat, illatokat. Az „illatemlékezet” képes bármikor előhívni egy illatot, ehhez társítva valamilyen emléket, érzést.

Mivel a limbikus rendszer közvetlen összeköttetésben van az agy azon részével, mely irányítja a szívritmust, vérnyomást, légzést, emlékezetet, a stressz-érzetet és a hormonegyensúlyt, ezért az illóolajoknak erőteljes fiziológiai és pszichológiai hatásai vannak. Az illóolajok képesek hatni az étvágyunkra, anyagcserénkre, vágyainkra, megérzéseinkre, közérzetünkre, nemi vágyunkra, stressz szintünkre, alkotókészségünkre, stb.
Képesek erősíteni az immunrendszerünket, hatékonyak az öregedés gátlásban.

 

Napjainkban két fő irányvonalat különböztetünk meg az aromaterápiában:

  1. Angol aromaterápia: az illóolajokat hagyományos módon, leginkább külsőleg masszázsként alkalmazza
  2. Francia aromaterápia: ún. célzott aromaterápia, mely az illóolajok kémiai összetételét pontosan ismerve igyekszik maximálisan kihasználni a tudományt a kezelések során, így az illóolajokat belsőleg és aromatikusan is használja

Az illóolajok kivonásának módszerei

Az illóolajok a növény valamely részéből kivont aromás anyagok, amelyek meghatározzák sajátos illatát, színét és gyógyító tulajdonságát. Vannak növények, amelyek több olajjal is szolgálnak, ilyen például a keserűnarancs fa. Virágából keserűnarancs-virág olajat (Neroli), a gyümölcs héjából keserűnarancs olajat, leveléből pedig Petitgrain-t nyernek.
Mivel az illóolajok az aromatikus növények különböző részeiből származnak, kivonásukra is más-más eljárást alkalmaznak. Ilyen a vízgőz-desztilláció, a hidegen sajtolás, az enfleurage (a szirmokat egy növényi olajjal, zsírral telt hálóra teszik, a zsiradék magába szívja az illóolajat. Ez után alkohollal kivonják a zsiradékot, majd elpárologtatják az alkoholt), oldószeres kivonás, a fitonikus feldolgozás, és a macerálás.
Minden olaj kisebb-nagyobb mértékben fertőtlenítő hatású, továbbá vannak fájdalomcsillapító, görcsoldó, gombaölő, vizelethajtó, méregtelenítő tulajdonságokkal bíró olajok. Érzelmi hangulatjavítók, csökkenthetik a depressziót, a szomorúságot, a haragot. A mentális állapotot is kedvezően változtathatják. A felsorolás azonban korántsem teljes…

 

A dōTERRA 2008-as indulása óta – köszönhetően az olajai egyedülálló tisztaságának és hatékonyságának – azon dolgozik, hogy az eddig kiegészítő gyógymódként alkalmazott terápia alternatív gyógymódként váljék ismertté és kedvelté a családok legszélesebb körében szerte a világon.

Tekintsd meg a dōTERRA tulajdonosaink rövid történetét a kezdetekről: