esszenciális olajok
aromaterápia

 

Mi az aromaterápia?

Az aromaterápia nem más, mint célszerűen összeválogatott illóolajok külső és belső felhasználása gyógyászati célra. Olyan kezelés, amely az illat segítségével fejti ki gyógyhatását. Jóval több különböző kellemes illatú olajok szagolgatásánál. Egy holisztikus gyógymód, mely a növényekből természetes úton kinyert olajokat juttatja különböző módon az emberi szervezetbe, ezáltal test-lélek-szellem szinten ható kezelést nyújt. Segít az egészség megőrzésében és a már kialakult betegség leküzdésében, gátolja a stresszt és a szorongást, erősíti az immunrendszert. Az olajok olyan összetevőkből állnak, amelyek gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, s a szervezetbe kerülve azonnal kifejtik hatásukat.

Az aromaterápia rövid története

 Annak ellenére, hogy modern aromaterápiáról csak 15-20 éve beszélhetünk, az ősi aromaterápia felfedezőinek Egyiptomot tartjuk, akik már időszámításunk előtt 4500 évvel bizonyíthatóan alkalmazták ezt a gyógyító terápiát. A múmiák balzsamozásában cédrus, mirha, szerecsendió, szegfűszeg és fahéj illóolajat használtak. Az Ebers papirusztekercsen több illóolajos recept is található. Időszámításunk előtt 2650-ben a Sárga Császár gyógynövénykönyve is tartalmazott Kínában jelentős számú illóolajat. A rózsaolajat májbetegségre használták, a gyömbér illóolaját pedig malária ellen. A görögök szerint a legbiztosabb út az egészséghez a naponta vett aromás fürdő és illatos masszázs. Itt találkozunk először az illóolajos prevencióval. Európában 1616-ban J.J. Wecker a következőt írta: „Az illatos olajok kétségtelenül összetett gyógyszerek, melyek hatással vannak az agyra és megszüntetik a minket körülvevő levegőben lebegő kellemetlen szagokat és fertőzéseket.”

Az aromaterápia elnevezést először 1928-ban René-Maurice Gattafossé francia kémikus és illatszervegyész használta. Egy laborbaleset során megégett a keze, melyet hirtelen ötlettől vezérelve gyorsan levendulaolajba mártott. Meglepődve tapasztalta, hogy az égett seb a levendulaolajtól nagyon hamar begyógyult. Ezen élmény hatására a későbbiekben kizárólag a természetes növényi hatóanyagok tanulmányozásának szentelte életét. Tanulmányozni kezdte az illóolajok antiszeptikus tulajdonságait is. Kutatásainak eredménye ma is alapul szolgál az aromaterápiával foglalkozó szakemberek részére.

Sok más gyógymódhoz hasonlóan az idők során az aromaterápia iránti érdeklődés is alábbhagyott, manapság viszont reneszánszát éli. Ez nem is csoda, hiszen számos panasz hatékonyan enyhíthető, gyógyítható ezzel a módszerrel.

 

Az aromaterápia hatásmechanizmusa

Belégzéskor az illatmolekulák áthaladnak az orron- az agy megfelelő területei (limbikus rendszer) felé, ahol a különböző információk kombinálódnak és egy mintázat jön létre, amely beépül a memóriába, ezért jegyzünk meg szagokat, illatokat. Az „illatemlékezet” képes bármikor előhívni egy illatot, ehhez társítva valamilyen emléket, érzést.

Mivel a limbikus rendszer közvetlen összeköttetésben van az agy azon részével, mely irányítja a szívritmust, vérnyomást, légzést, emlékezetet, a stressz-érzetet és a hormonegyensúlyt, ezért az illóolajoknak erőteljes fiziológiai és pszichológiai hatásai vannak. Az illóolajok képesek hatni az étvágyunkra, anyagcserénkre, vágyainkra, megérzéseinkre, közérzetünkre, nemi vágyunkra, stressz szintünkre, alkotókészségünkre, stb.
Képesek erősíteni az immunrendszerünket, hatékonyak a szépségápolásban.

 

Napjainkban két fő irányvonalat különböztetünk meg az aromaterápiában:

  1. Angol aromaterápia: az illóolajokat hagyományos módon (masszázs) használja
  2. Francia aromaterápia: ún. célzott aromaterápia, mely az illóolajok kémiai összetételét pontosan ismerve igyekszik maximálisan kihasználni a tudást a kezelések során, így az olajokat belsőleg is használja

Az illóolajok kivonásának módszerei

Az illóolajok a növény valamely részéből kivont aromás anyagok, amelyek meghatározzák sajátos illatát, színét és gyógyító tulajdonságát. Vannak növények, amelyek több olajjal is szolgálnak, ilyen például a narancsfa. Virágából narancsvirágolajat, a gyümölcs héjából narancsolajat, leveléből és gallyaiból pedig petitgraint nyernek. Mivel az olajok a növények különböző részeiből származnak, kivonásukra is más-más eljárást alkalmaznak. Ilyenek a vízgőzös desztilláció, a hidegen sajtolás, az enfleurage (a szirmokat egy növényi olajjal, zsírral telt hálóra teszik, a zsiradék magába szívja az illóolajat. Ez után alkohollal kivonják a zsiradékot, majd elpárologtatják az alkoholt), oldószeres kivonás, a fitonikus feldolgozás, és a macerálás Minden olaj fertőtlenítő hatású. Vannak fájdalomcsillapító, görcsoldó, gombaölő, vizelethajtó, méregtelenítő tulajdonságokkal bíró olajok, a lista azonban korántsem teljes. Az egyes olajok a fizikai állapot mellett az ember hangulatát is képesek jótékonyan befolyásolni. Érzelmi hangulatjavítók, csökkenthetik a depressziót, a szomorúságot, a haragot. A mentális állapotot is kedvezően változtathatják.

 

A dōTERRA 2008-as indulása óta – köszönhetően az olajai egyedülálló tisztaságának és hatékonyságának – azon dolgozik, hogy az eddig kiegészítő gyógymódként alkalmazott terápia alternatív gyógymódként váljék ismertté és kedvelté a családok legszélesebb körében szerte a világon.