ga('set', 'userId', 'USER_ID'); // A felhasználói azonosító beállítása a bejelentkezett user_id használatával.

A Ylang-ylang illóolaj az Ylang-ylang sárga, csillagalakú növényéből nyerhető ki, amely a Cananga (Cananga odorata) fákon nő. A trópusi fajok elsősorban azokban az országokban őshonosak melyet az Indiai óceán vesz kerül, mint például India, Fülök-szigetek, Malajzia, Indonézia és Ausztrália egyes részei. A Ylang-ylang aromája és illata egyaránt virágos és gyümölcsös.

A Ylang-ylang virágából számos illóolajat készítenek, gőzöléses desztillációval. Az olajok abban különböznek a leginkább, hogy mennyire is intenzív az illatuk. Például a Ylang-ylang extraként feltüntetett illóolajok a legpotenciálisabbak, hiszen ezt közvetlen a növény virágjából nyerik, ezért parfümök összetevőjeként is felhasználják. Példának okáért a híres Chanel ötös számú parfümben is fellelhető.

A kevésbé potenciális vagy illatos illóolajok alsóbb kategóriás parfümök alkotóelemeként szolgál. Továbbá találkozhatunk vele kölnikben, krémekben, szappanokban, sőt akár még ételszínezékben is. A Ylang-ylanggal akár találkozhatunk Cananga olaj néven is.

Mire is használják a Ylang-ylang illóolajat?

Kutatások alapján hatásos:

 • A hangulat fokozásban
 • A depresszió és a szorongás csökkentésében
 • A vérnyomás csökkentésben
 • A pulzus szabályozásában
 • A bőr és a fejbőr zsír és faggyú termelésében
 • A repülő rovarok és lárvák elleni védekezésben

Egyesek a Ylang-ylang illóolajat afrodiziákumként használják és a szexuális stimuláció fokozásában, habár erre nem áll megfelelő evidencia a rendelkezésre. A Ylang-ylang továbbá hatékony lehet a régi, tradíciókon alapuló gyógynövényes orvoslában. Használhat gyomor és hasfájdalom, reuma, ízületi gyulladás, malária, fejfájás, tüdőgyulladás esetén.

Milyen előnyökkel jár a Ylang-ylang illóolaj használata?

A Ylang-ylang használatának vannak evidencián alapuló előnyei, melyek hatékonyak az egészségmegőrzésben, azonban találkozhatunk olyan számunkra kecsegtető egészségügyi előnyökkel, melyek nem biztos, hogy tudományos alátámasztást nyertek, vagy nem áll rendelkezésre kutatás a kijelentés mögött.

A Ylang-ylang hatékonyan csökkentette a szorongást és növelte az önbizalmat (bőrön vagy inhalációként alkalmazva) egy kutatás eredményeiből kiindulva. Más kutatások arra jutottak, hogy nagyon kedvező a hangulat pozitív befolyásolásában, és erről számos használó is beszámolt.

Egy másik tanulmány szerint a Ylang-ylang illóolaj belélegezve egy szedatív hatást vált ki, mely lényeges csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást és a pulzust egy egészséges felnőtt esetében.

A Ylang-ylang egy bizonyos linalool nevű összetevőt tartalmaz, amely antibakteriális, fungicid és gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezáltal hatékony lehet egy esetleges Candida gomba fertőzés esetén.

A korábban említett országokban és szerte máshol a világban a Ylang-ylang növény virágját összezúzzák és pasztát készítenek belőle, ez a paszta inhalálva kezelheti az asztmát.

Ázsiában a Ylang-ylang növény kiszárítva vég a különböző élősködők ellen, ezzel megakadályozva a malária terjedését.

Korábban már említésre került a szexuális étvágy fokozása, habár erre nincsen megfelelő mennyiségű evidencia, hogy valóban hatékony-e, mint afrodiziákum.

YLANGYLANG ILLÓOLAJ 15 ML - dōTERRA

YLANGYLANG ILLÓOLAJ 15 ML – dōTERRA

YLANGYLANG ILLÓOLAJ 15 ML – dōTERRA

Édes, virágos illatával az ilang-ilang illóolaj tápláló és védő tulajdonságaival jótékony hatással van a hajra, miközben a stresszérzet csökkentésével és a pozitív szemlélet elősegítésével javítja a hangulatot.

 • Segít a bőrt és a hajat egészségessé varázsolni
 • Emeli a hangulatot, ezzel egyidejűleg nyugtató hatást biztosít
 • Segítséget nyújt a feszültség-és stresszcsökkentésben, miközben elősegíti a pozitív gondolatokat

Használata:

 • nyugtató, hangulatemelő hatáshoz masszírozz néhány csepp ilang-ilangot tarkódra
 • az egészséges és fényes hajért masszírozd az ilang-ilangot a fejbőrödre
 • keverj két csepp kúszó fajdbogyót és tegyél keserű sót a meleg fürdőhöz, hogy elősegítsd a pihenést és enyhítsd a stresszt
 • a ruha frissebb illatáért tegyél egy cseppet a szárítógéphez használatos kendőhöz
 • Hordozóolajjal hígítva a bőrön egy megfelelő választás lehet a kiszáradt bőr hidratálásában vagy egy masszázsterápiában. A fejbőrbe masszírozva segíthet az olaj és faggyú termelésben, megelőzve a fejbőr kiszáradását. Mivel a Ylang-ylang irritatív lehet bizonyos emberek számára, mindig győződjünk meg róla. Egy cseppet kenjünk a bőrünkre, figyelve hogy kivált e valamiféle irritatív reakciót, majd várjunk 24 órát a tényleges használat előtt
 • Mindig hígítsuk! Egy csepp illóolajhoz adjunk egy teáskanálnyi hordozóolajat
 • Használjuk inhalációra vízzel egy diffúzorban! Aromaterápia keretein belül, használhatjuk inhalációra egy diffúzor segítségével

Figyelmeztetés!

 • Lehetséges bőrérzékenység.
 • Tartsd távol a gyermekektől!
 • Várandósság, ápolás vagy orvosi ellátás alatt állsz, konzultálj orvosoddal!
 • Kerüld a szemmel, a belső fülekkel és az érzékeny területekkel való érintkezést!
 • Kerüld a napfényt és az UV sugárzást a felhasználást követő 12 órán át!

A Ylang-ylang lehetséges mellékhatásai

 • A Ylang-ylang több allergént is tartalmaz, mint például az isoeugenol nevű összetevőt, mely kapcsolatba hozható a különböző dermatitisekkel, ami bőr irritációt válthat ki.
 • Mint bármelyik illóolaj esetében, hígítás nélkül sose alkalmazzuk a Ylang-ylang illóolajat a bőrön. Használjunk egy hordozóolajat, teszteljünk egy minimális mennyiséget a bőrünkön mielőtt alkalmazni kezdenénk a testünk, arcunk, fejbőrünk egy nagyobb felületén.
 • A Ylang-ylang mérgező a kutyusok és cicusok számára! Ne kenjünk be Ylang-ylang illóolajjal a bőrüket, mancsukat, bundájukat és bizonyosodjunk meg róla, hogy nincsenek a közelben, hogy ne tudják belélegezni, vagy a legrosszabb esetben belenyalni.
 • Az élelmiszer hatásógok egyelőre biztonságosnak nyilvánították a Ylang-ylang használatát a különböző élelmiszer adalékokban. Azonban ha allergiás reakciót vált ki valamelyik összetevője, akkor érdemes teljes mértékben kerülni, azokat az élelmiszereket, adalékokat.

A leggyakrabban használt TOP15 illóolaj 

 1. Levendulaolaj
 2. Teafaolaj
 3. Eukaliptuszolaj
 4. Borsmentaolaj
 5. Citromfűolaj
 6. Gerániumolaj
 7. Copaiba olaj 
 8. Bergamottolaj
 9. Tömjénolaj
 10. Vadnarancs
 11. Citromolaj
 12. Rózsaolaj
 13. Jázminolaj
 14. Kamillaolaj
 15. Szantálfa

Források: