ga('set', 'userId', 'USER_ID'); // A felhasználói azonosító beállítása a bejelentkezett user_id használatával.

A szantálfa egy gyakorta használta illóolaj az aromterápia berkeiben. Az illóolajat egy Kelet-indiai szantálfa fajból a Santalum album kérgéből és gyökeréből nyerik ki. A szantálfa illóolaj számos olyan aromás összetevőt tartalmaz, amely nem csak az áhított illatában, de az egészségünkre nézve is megnyilvánul.

A szantálfa illóolajat, mint bármelyik másik illóolajat a piacon az alternatív gyógyászatban alkalmaznak, vagyis közvetlen gyógyításra nem alkalmas, azonban tünet enyhítő lehet, bizonyos fennálló egészségi állapotokban, betegségekben. A tradicionális használat ugyan nem volt tudományosan tesztelve sem bizonyítva, de számos kutatás eredményei alapján a szantálfa illóolaj javasolható, bizonyos egészségügyi állapotokra.

Különleges illatának köszönhetően, a szantálfa olaj, nem csak az aromaterápiában, de a parfüm készítésben, a kozmetikában és a szappan gyártásban is előkerül, mint összetevő vagy alapanyag. Továbbá találkozhatunk olyan ehető olajokkal is, melyet ételízesítésre használ fel az élelmiszeripar például csokoládék vagy édességek esetében. Emellett a spirituális hatása mellett sem érdemes eltekinteni, hiszen vallási ceremóniák és gyakorlatok nélkülözhetetlen illata. A buddhisták szerint, a szantálfa illata segít az éberségben és a fókuszálásban a meditáció ideje alatt.

Milyen előnyökkel járhat a szantálfa illóolaj használata?

Az Ajurvéda orvoslásban a szantálfa illóolaj alkalmazható fizikális és mentális kondíciókra egyaránt, ideértve a szorongást, a bronchitist, hasmenést, fáradtságot, lázat, epehólyag problémákat, magas vérnyomást, az emésztési nehézséget, székrekedést, álmatlanság, májproblémákat, alacsony libidót, száraz torkot és húgyúti fertőzéseket.

A tradicionális kínai orvoslában Tan Xiangként szokták alkalmazni, ami egy tipikus főzet. Általában hasi panaszokra, fájdalomra, hideg pangásra, rossz étvágyra, csuklásra és mellkasi fájdalomra szokták javasolni. Gyakorta kombinációban alkalmazzák más gyógynövényekkel formulaként.

Aromaterápiás vagy masszázzsal történő használat során a szantálfa illóolaj más hatást fejthet ki. Inhaláció vagy a bőrön keresztüli felszívódás eredményeképp az agy érzelem központját és a limbikus rendszert stimulálja pozitívan. Ezáltal effektíve hat az érzelmekre és a fiziológiás válaszokra egyaránt, például a csökkent stressz, alacsonyabb vérnyomással is együtt jár. Érdemes azonban figyelembe venni a tényt, hogy a szantálfa illóolajat övező kutatások végesek, így nem feltétlen tekinthető ezek készpénznek.

Terapeutás kutatások alapján számos előnnyel járhat a használata, segíthet a:

Szorongásban

Számos előkészítő tanulmány eredménye szerint a szantálfa olaj segíthet a szorongás oldásában. Egy másik kutatás azt a következtetést vonta le, hogy a szantálfa olajjal történt masszázs következtében hatékonyan csökkent a szorongás azoknál a betegeknél, akik palliatív gondozásban részesültek. Mellrákos betegek esetében hasonló eredményeket tárt fel egy másik tanulmány. Eszerint a hasonló aromaterápiás masszázs, mely heti kétszer, másfél órában zajlott, segített oldani a szorongást. A bíztató eredmények ellenére nem tekinthetjük teljesen sikernek a kutatásokat, hiszen a rendelkezésre álló kinyert adatok csekélyek és nem vehető biztosra az sem, hogy maga az illóolaj vagy a masszázs vezetett a szorongás csökkentéséhez, hiszen nem voltak kontroll csoportok.

Álmatlanságban

A szantálfa olaj egy állatokon végzett kutatás eredményei szerint, nagymértékben befolyásolhatja az egészséges alvást. A béta-santalol – ami 20%-át teszi ki a szantálfa olajnak – egy szedatív összetevő, amely belélegezve segít a mélyalvás során a REM fázisban és elodázza az ébredési időt, a kísérletben résztvevő laboratóriumi patkányok eredményei alapján. Érdekes, hogy az esetben is ugyanezeket az eredményeket produkálták, mikor a patkányok szagérzékelése, vagy szaglószerve nem működött vagy károsodott.

Éberségben

A nyugtató hatás ellenére, a szantálfa olaj elősegítheti az éberségünket. Bármennyire is ellentmondásosnak tűnik, ezt azzal magyarázzák, hogy a szantálfa olaj deaktiválja, mérsékeli a viselkedésbéli válaszokat a nyugtató hatásának köszönhetően, mialatt a fiziológiás választ vagy ingert aktiválja, mint például a vérnyomást, szívverési rátát. Inhalálva vagy a bőrre juttatva növeli az oxigén szaturiációt, a vérnyomást, a légzési rátát, a pislogást, a pulzust és a bőr hőmérsékletét. Ezek a stimuláns effektek, a mentális funkcionalitást szolgálják a japán tanulmány szerint. Az összetevő, ami leginkább kapcsolatba hozható ezekkel a fiziológiás effektusokkal az alpfa-santalol.

HAWAII SANDALWOOD – HAWAII SZANTÁLFA ILLÓOLAJ 5 ML - dōTERRA

HAWAII SANDALWOOD – HAWAII SZANTÁLFA ILLÓOLAJ 5 ML – dōTERRA

HAWAII SANDALWOOD – HAWAII SZANTÁLFA ILLÓOLAJ 5 ML – dōTERRA

A szantálfa esszenciális olajat nagy becsben tartják számos bőrtápláló hatása, és azon képessége miatt, hogy a feszültség érzetének csökkentésével elősegíti az érzelmi jólétet.

 • Elősegíti a tiszta, egészséges megjelenésű bőrt
 • Csökkenti a bőrhibák megjelenését
 • Energiakiegyenlítő- és hangulatemelő tulajdonságaiért gyakran használják meditációknál

Használata:

 • a haj nedvességtartalmának és fényének megőrzésére tegyél két cseppet nedves hajadra
 • a pihenés elősegítésére és a stressz csökkentésére tegyél két cseppet a forró fürdőhöz
 • a bőr táplálásáért és megújításáért tegyél két cseppet arcgőzöléshez
 • tegyél két cseppet az autó légkondicionálójára, így vezetés közben nyugodt és éber leszel

Figyelmeztetés!

 • Lehetséges bőrérzékenység.
 • Tartsd távol a gyermekektől!
 • Várandósság, ápolás vagy orvosi ellátás alatt állsz, konzultálj orvosoddal!
 • Kerüld a szemmel, a belső fülekkel és az érzékeny területekkel való érintkezést!
 • Kerüld a napfényt és az UV sugárzást a felhasználást követő 12 órán át!

A szantálfaolaj lehetséges mellékhatásai

 • A szantálfa használata biztonságosnak bizonyul az aromaterápiában és a bőrön keresztüli alkalmazás során, természetesen az előírásokat maradéktalanul betartva. Ennek tudatában, az illóolaj sosem szabad, hogy a bőrre kerüljön a maximális koncentrációjában, ezért fontos hordozóolajjal a hígítása, anélkül bőrirritációhoz, kiütésekhez, dermatitishez, vagy akár vegyszeres égési sérülésekhez is vezethet.
 • A nagyobb mennyiségben történő, vagy huzamosabb ideig fennálló használat következtében növekedhet a vérnyomás a szívverés üteme.
 • A szantálfa bizonyos esetekben allergiás reakciókat válthat ki, leggyakrabban a bőrön történő alkalmazás során. Ha ilyesmit tapasztalunk, azonnal keressük fel a kezelőorvosunkat, vagy háziorvosunkat.
 • Mint bármely más illóolaj esetében, itt is tilos a szájon át történő alkalmazás. Viszketést, hasmenést, hányást, émelygést, hasi fájdalmat, véres vizeletet vagy súlyos esetben vese károsodást is okozhat. Terhes és szoptató nők, gyermekek és a környezetünkben élő háziállatok is fokozott veszélynek vannak kitéve, akár inhalációról akár masszázsról van szó, lehetőség szerint beszéljünk a kezelő vagy háziorvosunkkal és ügyeljünk a közvetlen környezetünkre.
 • Egyéb gyógyszerekkel is interakcióba léphet az illóolaj, így ismét javallott az orvossal történő konzultáció a használatát illetően.

A leggyakrabban használt TOP15 illóolaj 

 1. Levendulaolaj
 2. Teafaolaj
 3. Eukaliptuszolaj
 4. Borsmentaolaj
 5. Citromfűolaj
 6. Gerániumolaj
 7. Copaiba olaj 
 8. Bergamottolaj
 9. Tömjénolaj
 10. Vadnarancs
 11. Citromolaj
 12. Rózsaolaj
 13. Jázminolaj
 14. Kamillaolaj
 15. Ylang-ylang olaj

Források:

 1. Imanishi J, Kuriyama H, Shigemori I, et al. Anxiolytic effect of aromatherapy massage in patients with breast cancerEvid Based Complement Alternat Med.2009;6(1):123-8. doi:10.1093/ecam/nem073
 2. Ohmori A, Shinomiya K, Utsu Y, Tokunaga S, Hasegawa Y, Kamei C. Effect of santalol on the sleep-wake cycle in sleep-disturbed rats. Nihon Shinkei Seishin Yakurigaku Zasshi. 2007;27(4):167-71.
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388105001246?via%3Dihub