ga('set', 'userId', 'USER_ID'); // A felhasználói azonosító beállítása a bejelentkezett user_id használatával.

A rózsából kinyert illóolajra irányuló és a rendelkezésre álló kutatások információinak köszönhetően, megbizonyosodhatunk afelől, hogy széles körben alkalmazható a rózsa illóolaj. A szerelmesek és költők virága a rózsa, azonban a rózsa jóval több, mint egy szépséges virág. Az „olajok királynője”-ként is emlegetett rózsa esszenciális olaj a világ egyik legértékesebb olaja. A rózsaszirmok olyan édes, virágos aromát adnak, amelyet a parfümök és az esszenciális olajok iparágában egyaránt nagyra becsülnek.

Milyen előnyökkel jár a rózsa illóolaj használata?

Fájdalomcsökkentő hatás

Egy 2015-ös tanulmány alapján ahol, posztoperatív stádiumban lévő gyerekek mandula vagy rózsa illóolajat inhaláltak.Az eredmények szerint, azok a beteg gyerekek, akik rózsa illóolajat inhaláltak, jelezték, hogy szignifikánsan alacsonyabb a fájdalomérzetük. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg az illóolaj úgy stimulálta az agyat, hogy több endorfint szabadítson fel. Ezt a hormont gyakorta nevezik a boldogság hormonnak is. A kutatás alapját tekintve, javasolták, hogy az illóolaj aromaterápiás használata effektív lehet a fájdalomcsökkentésben azoknál a betegeknél, akik valamilyen műtéten estek át.

Menstruációs panaszok enyhítése

Egy 2013 kutatás szerint, a menstruáció során fellépő fájdalom, enyhíthető egy illóolajos has masszázzsal. A kutatásban 2 csoport vett részt, ahol az egyik csoport tagjait hordozóolajban hígított rózsa illóolajjal masszíroztak, míg a másik csoporton mandula és rózsa illóolaj keveréket használtak. A végeredményben tisztán látszott, hogy akiket csak a rózsa illóolajos masszázsterápiában részesítettek, kevesebb fájdalmat éltek át a masszázs után, mint a másik csoport tagjai.

Stressz és szorongás csökkentő hatás

A rózsa illóolaj relaxív hatással van rengeteg emberre. Egy tanulmányban azt vizsgálták, hogy adott bőrterületre felvitt rózsaillóolaj mennyire hatékony a szorongás legfőbb tüneti kezelésében. Az eredmény szerint csökkent a vérnyomás, a pulzus, a légzési ráta aránya, a kortizol szint és a vér oxigén szintje. A kutatásban résztvevők elmondásai alapján, sokkal relaxáltabbak lettek az illóolajos kezelés után. Egy másik tanulmány pedig a terhes nőknél vizsgálódott, ahol 100 vajúdú nő számolt be arról, hogy jóval kevesebbet szorongtak a szülés ideje alatt.

Antibakteriális és fungicid hatás

A rózsából desztillált illóolaj széles körben hatékony lehet különböző mikróbák ellen, melyek fertőzéseket okoznak. Például E. coli, Staphylococcus, Streptococcus. Továbbá hatékony a Candida gombával szemben, mely gombásodást okozhat a szájban, belekben és a vaginában.

Szexuális vágyfokozó

Két tanulmány is megerősíti az inhalált rózsaillóolaj szexuális vágyfokozó hatását, habár férfiakban kifejezettebb a hatás, mint a nők esetében. Az egyik tanulmány depressziós férfiakat és nőket vizsgált, akik valamilyen depresszív rendellenességben szenvedtek, amit gyógyszeres terápiával kezeltek. Mindkét nem esetében pozitív eredmények születtek a szexuális vágyfokozódást illetően. Ennek hátterében a kutatás szerint, az agyban felszabaduló dopamin áll, mely ebben az esetben motivátorként működik, ami növeli a szexuális kapcsolat, illetve az intimitás iránti vágyat, mialatt folyamatosan csökkenti a depresszió okozta tüneteket.

Csökkenti a depresszív tüneteket

Több klinikai kutatás is alátámasztja, hogy a rózsa illóolaj használata hatékonyan csökkenti a depresszió tüneteit. Egy 2012-es tanulmány leírásában, depressziós nők egy kis csoportját vizsgálták. Az egyik csoport gyógyszeres kezelés mellett aromaterápiát is használt, míg a másik csoport szimplán csak a gyógyszeres kezelésre hagyatkozott. Az eredmény szerint, azok a nők, akik a gyógyszeres és aromaterápiás kezelésben vettek részt, az ő esetükben szignifikánsan csökkentek a depressziós tünetek. A kutatás arra jutott, hogy a rózsa illóolaj stimulálja a dopamin termelést az agyban, mely segít a depressziós tünetek leküzdésében. Továbbá azt javasolták, hogy elsősorban masszázsként alkalmazzuk az illóolajat, szemben az aromaterápiával, hiszen hatékonyabb a depresszió enyhítésében, kezelésében. Habár jóval több időt, akár 8 hetet is igénybe vehet a folyamat.

ROSE – RÓZSA illóOLAJ 5 ML - dōTERRA

ROSE – RÓZSA illóOLAJ 5 ML – dōTERRA

ROSE – RÓZSA ILLÓOLAJ 5 ML – dōTERRA

Az illóolajokban található jótékony előnyök eljuttatása és az érzékeny bőr védelmére a megfelelő egyensúly megtalálása nemcsak tudomány, hanem művészet is. A rózsaszirmok betakarításának és lepárlásának munkaigényes és érzékeny folyamata olyan édes aromát hoz létre, amely méltán híres a parfüm- és esszenciális olaj iparban. A rózsa illóolaj egészséges, egyenletes bőrtónust biztosít, és használható romantikus személyes illatként. A rózsa esszenciális olajat a nap bármely szakában alkalmazhatja a pulzuspontokon, amikor a hangulatát javító aromára vágyik. Kiváló a bőr nedvességtartalmának kiegyensúlyozására, csökkenti a bőrhibák megjelenésének arányát, és hozzájárul az egészséges és egyenletes bőrtónus kialakulásához. A rózsa esszenciális olaj a nyakon és csuklón is alkalmazható, ha azt szeretné, hogy egy csodásan romantikus, egyedi illat lengje körbe.

 

 • Érzelmileg felemelő
 • Segít egyensúlyban tartani a bőr nedvesség szintjeit
 • Csökkenti a bőrhibák megjelenését

Használata:

 • a személyes illatért kenj csuklóidra és nyakadra
 • hangulatemelő, gazdagító élményért használd masszázshoz
 • érzelmi hangulatjavításhoz masszírozz nyakadra és talpadra
 • a bőr nedvességtartalmának egyensúlyban tartásához alkalmazd éjszakai bőrápolási rutinod részeként
 • a bőrhibák megjelenésének csökkentésére használd naponta a problémás területeken

Hogyan használjuk a rózsa illóolajat?

 • A rózsaolaj egy potenciális illóolaj, amit az ára tükröz, ugyanis nem olcsó. Mindenesetben érdemes a hígítása akár inhalációra vagy masszázsra szeretnék használni.
 • Készítsünk rózsaolajos fürdőt, adjunk egy hordozó olajhoz 10 csepp illóolajat, majd ezt csepegtessük a forró fürdőnkbe. Minden esetben alkalmazzunk hordozót mielőtt vízbe tennénk!
 • Készítsünk lábáztatós vizet! A már fentebb említett hordozóolajjal vegyítve adjuk langyos vízhez az illóolajat és legalább 10 percig áztassuk a lábunk.
 • A szorongás és depresszió tüneti kezelésére használjuk inhalálva, diffúzor segítségével, vagy masszázsként hordozóolajjal vegyítve. Alkalmazzuk a nyakunkon, mellkasunkon és csuklónkon. Hordozóolajok esetében érdemes kókusz, mandula vagy jojoba olajat használni.
 • Terhes nők és szoptató anyukák esetében minden esetben konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt használni kezdenénk és ügyeljünk a környezetünkben lévő állatokra is, hiszen számukra már inhalálva is mérgező lehet, ezért mindig körültekintően jól szellőző helyen használjuk az illóolajokat. Olyan helyen tároljuk, ahol sem gyerek, sem állat nem éri el közvetlenül.

Figyelmeztetés!

 • Lehetséges bőrérzékenység.
 • Tartsd távol a gyermekektől!
 • Várandósság, ápolás vagy orvosi ellátás alatt állsz, konzultálj orvosoddal!
 • Kerüld a szemmel, a belső fülekkel és az érzékeny területekkel való érintkezést!
 • Kerüld a napfényt és az UV sugárzást a felhasználást követő 12 órán át!

A rózsa illóolaj lehetséges mellékhatásai

Jelenleg kimondott csak a rózsaillóolajra mondott mellékhatás nem ismert (olyan emberek esetében, akik nem allergiásak), nagy mennyiségben használva fejfájást idézhet elő, bőrön alkalmazva pedig irritációt válthat ki, ezért mindig végezzünk bőrtesztet, mielőtt hosszútávon használni kezdenénk.

A leggyakrabban használt TOP15 illóolaj 

 1. Levendulaolaj
 2. Teafaolaj
 3. Eukaliptuszolaj
 4. Borsmentaolaj
 5. Citromfűolaj
 6. Gerániumolaj
 7. Copaiba olaj 
 8. Bergamottolaj
 9. Tömjénolaj
 10. Vadnarancs
 11. Citromolaj
 12. Jázminolaj
 13. Kamillaolaj
 14. Ylang-ylang olaj
 15. Szantálfa

Források: