ga('set', 'userId', 'USER_ID'); // A felhasználói azonosító beállítása a bejelentkezett user_id használatával.

A kamilla illóolaj a kamilla növényből kerül közvetlen kinyerésre, mégpedig a növény virágjából. A kamilla hasznosságát már az ókorban is ismerték, az egyiptomiak, görögök és a rómaiak is évszázadokon keresztül használták különböző problémák, betegségek gyógyítására, mint például:

  • emésztési panaszok, zavarok, hányinger, vagy felfújódás
  • sebgyógyítás
  • szorongás oldás
  • ekcéma, különböző kiütések
  • fájdalom csökkentés, hátfájás, idegbántalom, arthritis, gyulladások
  • emellett azt tartották, hogy alvás segítő is

Mai napig is rengeteg kutatás foglalkozik a kamilla illóolaj egészségügyi előnyeivel.

Milyen jótékony hatást fejthet ki a kamilla illóolaj használata?

Emésztési zavarok és panaszok

Egy 2014-ben kiadott tanulmányban alapján, kamillával végeztek kísérletet állatokon, amely csökkentette a hasmenés tüneteit. A szerző szerint a német kamillából nyert illóolaj védelmet nyújtott a hasmenéssel és a folyadék felhalmozódással szemben a belekben.

Egy 2018-as tanulmány arra világított rá, hogy külsőleg bőrön alkalmazva pozitív hatást fejt ki a belek működésére, legalább is a császármetszéssel született nők esetében erre a megállapításra jutottak. A kísérletben résztvevők, akiknek a hasán külsőleg alkalmazták a kamilla olajat, hamarabb nyerték vissza az étvágyukat és a nem kívánt gázok is hamarabb távoztak, elkerülve a kellemetlen puffadást.

Egy harmadik tanulmányban tengeri malacok, patkányok és emberek beleit vizsgálták, hogy milyen hatást is fejt ki a kamilla olaj a belekre nézve. A tanulmány eredményei alapján azt a következtetést vonták le, hogy a római kamillából nyert olajnak izom relaxív összetevői vannak, amely magyarázatot ad arra, hogy miért is használják a kamillát emésztési nehézségeknél és székrekedésnél.

Sebgyógyulás

Egy 2018-as cikkben azt vizsgálták, hogy a római kamillából nyert olaj, mennyire is effektív a sebgyógyításban. A kísérletet patkányokon végezték, a kontroll csoport egerei, akiken a kamilla olajat használták, jóval nagyobb mértékben és gyorsabban segített elő a sebgyógyulást, mint a tetracyclinnel és placeboval kezelt csoport.

Generalizált szorongásos rendellenesség (GAD)

Egy 2017-es tanulmány a GAD-ban szenvedőket vizsgált. A vizsgálat rövidtávon zajlott, ahol kamilla olajat használtak a betegeken 8 héten keresztül. A rövid távú eredmények szerint a betegek 58,1 %-nál csökkentek a szorongás során fellépő tünetek.

A szorongás mögött egyik oka lehet az alacsony hormonális szint, legfőképp a kortizolé. Egy 2018-as tanulmány eredményei szerint, a kamilla illóolajos terápia segített a szorongás tüneti kezelésében és hatékonyan növelte a kortizol szintet.

Depresszió

A depresszió és a szorongás gyakorta jár együtt. Egy tanulmányban orális úton adtak a betegeknek kamilla kivonatot, depressziós és szorongásos betegeknek. A kutatás vizsgálata során arra az eredményre jutottak, hogy csökkentek a depresszió tünetei 8 hét elteltével a kezelés megkezdését követően, azoknál, akik a kamilla kivonatot használták. Azonban fontos megemlíteni, hogy a kamilla kivonatot lehet szájon át alkalmazni, viszont az illóolaj formáját nem ajánlott.

Bőr irritáció

Egy 2010-es tanulmány a német kamillából nyert illóolaj hatékonyságát vizsgálta patkányokon. Azt vizsgálták, hogy egy bőrbetegségben (atópiás dermatitis) közvetlen a bőrre juttatva mennyire tünet enyhítő. Az eredmények azt mutatták, hogy a vérben található allergia markerek szignifikánsan alacsonyabb volt azokban az egerekben, akiket a kamilla illóolajjal kezeltek, mint a másik csoporté, akik nem részesültek semmiben.

Fájdalomcsökkentés

Egy 2015-ös tanulmány azt vizsgálta, mennyire effektív a hígított kamilla illóolaj a bőrön az osteoarthritis kezelésében. A résztvevőktől azt kérték, hogy napi háromszor vigyék fel az olajat három héten keresztül. A vizsgálat alapján megállapítható, hogy az a kontroll csoport, aki használta az olajat, mint kezelést, szignifikánsan csökkent a fájdalomcsillapító használata szemben a másik csoport tagjaival.

Egy másik tanulmány ugyanúgy a hatásosságát vizsgálta az olajnak, carpal tunnel szindrómásoknál. Ahol szintén 4 hét elteltével jelentősen csökkent a kontroll csoport tagjainál a fájdalomcsillapítók használata.

Alvás segítő

A kamillát hosszú ideje kapcsolatba hozzák a nyugtató hatása miatt az alvással, és úgy fest ezt tanulmányok és kutatások is megerősítik. Különösképp orálisan, gyógynövény formájában.

Egy kutatás 60 időskorú önkéntest alkalmazott. Az időseket 2 csoportra osztották, a kontroll csoport kamilla kivonatot kapott kapszula formájában napi 2 alkalommal, még a másik csoport csak placebot. A kísérlet végére a kontroll csoport szignifikánsabban jobban eredményeket produkált az alvás terén, mind mennyiségben, mind minőségben a másik csoporthoz képest.

ROMANCHAMOMILE – RÓMAI KAMILLA ILLÓOLAJ 5 ML - dōTERRA

ROMANCHAMOMILE – RÓMAI KAMILLA ILLÓOLAJ 5 ML – dōTERRA

ROMANCHAMOMILE – RÓMAI KAMILLA ILLÓOLAJ 5 ML – dōTERRA

Bár gyakran használják teák ízesítésére, a római kamilla nyugtató hatású, amely jótékonyan hat a bőrre, az elmére és a testre.

  • Fiatalos megjelenést biztosít a bőrnek
  • Elősegíti a haj és fejbőr egészségét
  • Édes, virágos illatot áraszt, amely nyugtatja az elmét

Használata:

  • a jó közérzet elősegítésére masszírozd mellkasodba
  • masszírozd lábfejedbe elalvás előtt
  • nyugtató hatásért tegyél egy csepp római kamillát hidratálókrémedbe
  • készítsd el saját szuper fürdődet római kamilla és keserű só használatával
  • Masszázs olajként, hordozó olajjal hígítva
  • Fürdő olajként, a fürdővízbe csepegtetve, ami előzőleg hordozó olajjal lett elegyítve
  • Testápolóban, 1-2 cseppet a testápolóhoz adva
  • Borogatásként, a nedves meleg törölközőhöz 1-2 cseppet hordozóolajjal elegyítve, csepegtetve

Aromaterápia

A kamillaolaj inhalációja rengeteg fennálló kondícióban segíthet, ideértve a szorongást és az alvási zavarokat. Használhatjuk az olajat diffúzorokban, párologtatókban vagy sprayben. Azonban minden esetben győződjünk meg arról, hogy a környezetünkben lévőkre nem ártalmas, például terhes vagy szoptató nőkre, gyerekekre, háziállatokra. Használat előtt beszéljünk kezelőorvosunkkal, és győződjünk meg, hogy megfelelő a szoba szellőztetése és a tároló üveget száraz, hűvös, elzárt helyen tároljuk, amihez sem gyerek, sem állat nem fér hozzá.

Bőrön történő alkalmazás

Az illóolaj alkalmazható bőrön is. Segíthet a pattanások elmulasztásában, a fájdalomcsillapításban, az emésztési nehézségekben. Minden esetben használjuk hordozó olajat, mielőtt a bőrünkkel érintkezne.

Figyelmeztetés!

  • Lehetséges bőrérzékenység.
  • Tartsd távol a gyermekektől!
  • Várandósság, ápolás vagy orvosi ellátás alatt állsz, konzultálj orvosoddal!
  • Kerüld a szemmel, a belső fülekkel és az érzékeny területekkel való érintkezést!
  • Kerüld a napfényt és az UV sugárzást a felhasználást követő 12 órán át!

Lehetséges mellékhatások

Bőrirritáció: Mindig teszteljük le a bőrünk egy apró felületén 1 hígított cseppel, hogy nem e vált ki valamilyen, allergiát vagy bőrreakciót. Felléphet pirosság, égető, viszkető érzés.

Allergiák: Néhányan allergiás reakciót produkálhatnak a kamillára, amely súlyos esetben anafilaxiás sokkot is okozhat. Allergia esetén kerüljük a használatát, hiszen segítség nélkül halálhoz is vezethet.

Gyógyszer interakció: Kapcsolatba léphet a cyclosporine és a warfarin alapú készítményekkel, ha tartósan szedünk valamilyen gyógyszert, minden esetben beszéljünk a kezelő orvosunkkal, vagy a gyógyszerészünkkel. Terhes nők és szoptató anyukák esetében is javallott a szakorvossal, vagy kezelőorvossal történő konzultáció, hogy biztonságos-e az illóolaj használata.

A leggyakrabban használt TOP15 illóolaj 

  1. Levendulaolaj
  2. Teafaolaj
  3. Eukaliptuszolaj
  4. Borsmentaolaj
  5. Citromfűolaj
  6. Gerániumolaj
  7. Copaiba olaj 
  8. Bergamottolaj
  9. Tömjénolaj
  10. Vadnarancs
  11. Citromolaj
  12. Rózsaolaj
  13. Jázminolaj
  14. Ylang-ylang olaj
  15. Szantálfa

Források: