A jázminolaj természetes nyugtató hatásánál fogva egy különösen kedvelt aromaterápiás készítmény, melyet már az ókor óta ismernek és használnak. A jázmin illóolaj aromaterápiás tulajdonságai miatt népszerű természetes gyógymód a hagyományos kínai orvoslásban.

A jázminolaj jellemzői

A jázminolajat ázsiai területeken gyakran alkalmazzák szorongás, stressz, álmatlanság és depresszió enyhítésére, valamint ez a nők egyik legfontosabb olaja, amely megkönnyíti a szülést, nőiessé tesz, oldja a menstruációs görcsöket, valamint segít a csábításban. A jázminolaj ősidők óta afrodiziákumnak számít, mely következtében az éjszaka királynőjeként is emlegetik. A jázmint elsősorban Indiában, Kínában és a Közel-Keleten termesztik, majd innen terjedt át a mediterrán vidékekre, Olaszországba, Franciaországba és Európa északi területeire. A jázmin illóolajat a jázmin virágaiból vonják ki, elsősorban a Jasminum officinale-ból, azaz a közönséges jázminból, ritkábban a Jasminum grandiflorum-ból (más néven spanyol jázmin, királyi jázmin vagy katalán jázmin). A virágokból oldószerrel, majd desztillálással nyerik ki a jázmin illóolajt, mely a világ egyik legritkább és legdrágább illóolajai közé tartozik. Az jázminolaj illata erős, mégis édeskés, egzotikus és virágos, továbbá kellemes, nyugtató, csábító és romantikus is egyben. Színe jellemzően arany-vörösesbarna, borostyán színű. Fő összetevői közé tartozik a benzoesav, a benzaldehid, a benzil-acetát, a benzil-alkohol, az indol, a benzil-benzoát, a cisz-3-hexenil-benzoát, a cisz-jázmon, a ceozol, az eugenol, a farnesol, a geraniol, a linalool, a metil-antranilát, a p-krezol, a nerol, a gamma terpineol, a nerolidol, az izofitol és a fitol.

Felhasználása

A jázminolaj hangulatjavító, frissítő és antimikrobiális hatású, ezért az aromaterápiában előszeretettel alkalmazzák. Leggyakrabban párologtatáshoz, aromafürdőzéshez, parfüm és légfrissítő készítéséhez használják fel. A rózsaolaj mellett ez az egyik legnépszerűbb illóolaj a nők körében, ugyanis kellemes illatánál fogva gyakori összetevője az illatszereknek és a parfümöknek, mely vonzóvá varázsolja a nőket, kihangsúlyozza a nőiességüket, valamint segít felkelteni az érdeklődést és a vágyat a férfiak szemében. Masszázskrémekhez vagy olajokhoz adva, valamint párologtatva segít enyhíteni a nőgyógyászati problémákat, mivel görcsoldó, fájdalomcsillapító és menstruációt szabályozó hatása van. A szülés előtt, illetve a vajúdás során masszázsolaj készíthető belőle, ugyanis szülést könnyítő hatású, ebből adódóan azonban a várandóság korai szakaszában nem ajánlott az alkalmazása. A jázminolaj ősidők óta afrodiziákumnak számít, ugyanis fokozza a nemi vágyat. Befolyásolhatja a kismedence vérellátását, ezért segítséget nyújthat a frigiditás (a szexuális vágy elvesztése vagy hiánya), a korai magömlés és az impotencia problémáinak javításában. Fürdőolajként, bedörzsölő szerként vagy párologtatva elősegíti a szexuális ráhangolódást.

Fürdővízhez és masszázsolajhoz adva, valamint aromalámpában vagy aroma diffúzorban párologtatva nyugtató hatást fejt ki, oldja a feszültséget, a stresszt, az idegességet, a depressziót, a szomorúságot és a lehangoltságot, kedvezően hat a lélekre és fokozza a boldogságot. A 100%-os tisztaságú, természetes jázminolaj aromalámpában vagy diffúzorban párologtatva, majd inhalálva csillapíthatja a torokfájást és a köhögést, segít megszüntetni a rekedtséget, a gégegyulladást és a különböző mellkasi fertőzéseket. Az ázsiai országokban mai napig népszerű a jázmintea fogyasztása, mely segíthet bizonyos problémák kezelésében, mint például a felfújódásban, a májgyulladásban vagy a vérhasban. Borogatás formájában fájdalomcsillapítóként is alkalmazható, valamint hozzákeverhető különféle kozmetikumokhoz, arckrémekhez, testápolókhoz, tusfürdőkhöz, szappanokhoz ugyanis számos bőrbetegségre kedvezően hat, mivel gátolja a baktériumok terjedését. Segít az érett, száraz bőr vízháztartásának helyreállításában, valamint a zsíros, pattanásos bőr ápolásában. Mindezeken túl a jázminolajat bizonyos területeken édességek, desszertek és alkoholok előállításához is használják.

A jázminolaj kedvező hatásai

Különböző kutatások szerint a jázminolaj pozitívan befolyásolja az idegrendszert, továbbá számos biológiai tényezőre hat, mint a légzésre, a testhőmérsékletre, a vérnyomásra, a pulzusszámra, az éberségre és a stresszreakcióra. Idegnyugtató, antidepresszáns és hangulatnövelő hatásánál fogva megnyugtatja a feszült idegeket, csillapítja a stresszt, a szorongást, az idegességet, a feszültséget, a lehangoltságot, a kimerültséget, az álmatlanságot, valamint a félelmet, továbbá enyhíti a súlyos depressziót és a különböző függőségeket. Segít legyőzni a szomorúságot, a kedvtelenséget és a levertséget. Vizsgálatok szerint az erős nyugtatókhoz és az altatókhoz hasonló hatást fejt ki. Komoly alvást elősegítő képességgel rendelkezik, javítja az alvás minőségét és csökkenti a nyugtalan alvást, valamint növeli a nappali éberséget. Erős stimuláló és aktiváló hatással van az agyra, így javítja az agyi aktivitást és a kedélyállapotot, azzal hogy a megszünteti a szorongást. Masszázsolajként alkalmazva éberebbé, energikusabbá, felemeltebbé és aktívabbá tesz, azáltal hogy jelentősen stimulálja a viselkedésbeli izgalmat. A jázminolaj mentális szinten hat, növeli az önbecsülést és elősegíti az optimizmust. Frissítő, lelkesítő, élénkítő és hangulatjavító hatású, mely bizalmat, magabiztosságot, derűlátást, eufóriát és boldogságot ad. Stimuláló és izgató tulajdonságainál fogva természetes módon fokozza a koncentrációt, elősegíti az agyi tevékenységet, valamint a tanulási és problémamegoldó készséget.

A jázminolaj nyugtató hatású, ugyanakkor támogatja a kismedence vérellátását, így javíthatja a különböző szexuális problémákat, mint az impotenciát, a korai magömlést, az alacsony libidót és a frigiditást. Bedörzsölőként vagy fürdőolajként, mint egy afrodiziákum fokozza a nemi vágyat és aromalámpában párologtatva elősegíti a ráhangolódást, a romantikus hangulat megteremtését. Aromája erősen stimuláló hatással van az agyra, mely fokozhatja a vér áramlását a testben, így elősegítheti a szexuális reakció fokozódását is. A hagyományos kínai, valamint az ősi indiai orvoslás gyakran alkalmazza a jázminolajat különböző női problémák kezelésére. Masszázsolajként használva megkönnyíti a szülést, valamint serkenti a tejtermelődést. Erősíti a méh összehúzódását, így a szülés utolsó fázisában kiválóan alkalmazható, valamint ezzel egy időben a szülési fájdalmakat is csillapítja, mindezekből adódóan azonban a terhesség során nem javasolt a használata. Mivel növeli a pozitív gondolatokat és érzéseket, így segít enyhíteni a szülés utáni panaszokat, mint a szorongást, a depressziót, az izomfájdalmat és az alacsony energia szintet.

Görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású, így borogatás formájában fájdalomcsillapítóként alkalmazható. Az ókori Egyiptomban fejfájás csillapítására is használták.  Görcsoldó tulajdonságai hatékonyan csökkentik a fájdalmat, a gyomorgörcsöket és a görcsös köhögést. Hozzájárul a menstruációt megelőző tünetegyüttes (PMS vagy premenstruációs szindróma), a menstruációs fájdalom, a görcsök, a hormonális egyensúlyhiány, a krónikus fáradtság szindróma, a fertőzések, és a menopauzával kapcsolatos panaszok (pl.: hőhullámok, hangulatingadozások, fájdalom, depresszió stb.) leküzdéséhez, továbbá elősegíti a szabályos menstruációt. A jázminolaj a férfiak számára hasonlóan hasznosnak bizonyul, ugyanis erősíti a férfi szaporítószerveket, javítja a potenciát, valamint még a prosztatára is jótékony hatással van.

Egy kutatás eredménye szerint a jázmin tea magas antioxidáns hatású, mely megvédi a vörösvérsejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, ennek következtében pedig rákellenes hatása lehet. Bizonyított továbbá, hogy a jázmin tea csökkentheti a koleszterinfelvételt is. Mint minden illóolaj a jázminolaj is antimikrobiális és fertőtlenítő hatású, mind baktériumok, mind vírusok, mind pedig gombák ellen hatékony. Erősíti testünk immunitását és küzd számos fertőzés ellen, így kiválóan tisztítható vele a betegszoba levegője. Belélegezve (pl.: aromalámpában párologtatva) jótékonyan hat a légzőszervekre, köhögéscsillapító és köptető hatású, mely csillapítja a torokfájást, a gégegyulladást, a rekedtséget, a köhögést és a különböző mellkasi fertőzéseket. Kínában a jázmint hagyományosan használják a légzőrendszer méregtelenítésére és tisztítására.

A jázminolaj a bőrápolás területén is hasznos szerepet tölt be, ugyanis támogatja a sejtnövekedést, növeli a bőr rugalmasságát és puhaságát, intenzíven hidratálja a bőrt, valamint gyulladáscsökkentő hatása hozzájárul a terhességi csíkok, a hegek, az égési sérülések és az ekcéma kezeléséhez, így számos bőrápoló készítmény összetevőjeként fellelhető. Mivel gátolja a baktériumok terjedését, ezért sokféle bőrbetegségre gyógyír lehet. Segít az érett, száraz bőr vízháztartásának helyreállításában, továbbá selymessé teszi a bőrt és tompítja a testszagot. Mivel segít a zsíros bőr által termelt olaj mennyiségének szabályozásában, így jól alkalmazható zsíros, pattanásos és mitesszeres bőr ápolására, valamint megnyugtatja az érzékeny bőrt és enyhíti a dermatitist. A jázminolaj nem csak a bőrre, hanem a hajra is jótékony hatással van. Fertőtlenítő, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatásánál fogva természetes úton akadályozza meg a fejbőr fertőzéseit, valamint a viszketést, a szárazságot és a korpásodást. Segíti a haj megerősítését a gyökerétől a végéig, rugalmasabbá és illatosabbá teszi, valamint csökkenti a haj töredezését és hullását. Számos olyan hajolajjal találkozhatunk a boltok polcain, mely jázmint tartalmaz, azonban ezek többségében mesterséges jázmin parfüm van, így jobb választás a 100%-os tisztaságú, természetes jázmin illóolaj alkalmazása.

JASMINE TOUCH – JÁZMIN TOUCH KEVERÉK OLAJ 10 ML  - dōTERRA

JASMINE TOUCH – JÁZMIN TOUCH KEVERÉK OLAJ 10 ML  – dōTERRA

JASMINE TOUCH – JÁZMIN TOUCH KEVERÉK OLAJ 10 ML  – dōTERRA

Az illóolajokban található jótékony előnyök eljuttatása és az érzékeny bőr védelmére a megfelelő egyensúly megtalálása nemcsak tudomány, hanem művészet is. A doTERRA Touch elérte ezt az egyensúlyt. Ezek frakcionált kókuszolajalappal készültek, könnyen használható doTERRA Touch 10 ml-es golyós keverékek. Ideális érzékeny bőrű gyermekek és felnőttek számára, készen áll a gyors használatra, így azonnal hozzájuthatsz az illóolajok előnyeihez. Élvezd a kényelmet és a doTERRA Touch előnyeit.

A “Virágok királyának” tartott jázmin gazdag illataromájának és azon képességének köszönheti hírnevét, hogy segít csökkenteni a bőrhibákat és egészséges, ragyogó megjelenést biztosít a bőrnek.

  • Hangulatjavító hatású
  • Csökkenti a bőrhibák megjelenését
  • Az arcbőrnek egészséges, ragyogó megjelenést varázsol

Használata:

  • bőrhibákra használd külsőleg
  • hogy könnyedén teljen a nap, használd a reggeli zuhanyzás után
  • a nyugtató, pihentető érzetért használd masszázskor
  • az egyedi személyes illatért kend csuklóidra és nyakadra
  • az egészséges megjelenésű arcbőrért használd bőrápolási rutinod részeként

Figyelmeztetés!

  • Lehetséges bőrérzékenység.
  • Tartsd távol a gyermekektől!
  • Várandósság, ápolás vagy orvosi ellátás alatt állsz, konzultálj orvosoddal!
  • Kerüld a szemmel, a belső fülekkel és az érzékeny területekkel való érintkezést!
  • Kerüld a napfényt és az UV sugárzást a felhasználást követő 12 órán át!

A jázminolaj lehetséges mellékhatásai

A jázminolaj a jelenlegi ismeretek alapján biztonságosnak tekinthető, erős mellékhatása sem az aromaterápiában, sem pedig a helyi alkalmazásban nem ismert. Jellemzően nem irritálja a bőrt, azonban mint minden illóolaj esetében, a jázmin illóolajat is ajánlott valamilyen hordozóolajhoz keverni és a bőr egy kevésbé érzékeny kisebb területén, például a csuklón vagy a könyökhajlatban javasolt bőrpróbát végezni vele, hogy elkerüljük az esetleges bőrirritációt vagy allergiás reakciót, különösen érzékeny bőr esetén. Bizonyos kutatások szerint a jázmin bódító illatú virága a váliumhoz hasonló nyugtató hatást fejt ki, azonban a szedatív gyógyszerektől eltérően nem okoz mellékhatásokat, mint például depressziót, szédülést, alacsony vérnyomást, izomgyengeséget és csökkent koordinációs készséget. A jázmin illóolaj belélegzésénél ügyeljünk arra, hogy a helyiség megfelelően szellőzzön, és ezzel megelőzzük a lehetséges mellékhatásokat, mint a légúti irritációt vagy a fejfájást. Mivel még nem áll rendelkezésünkre elegendő kutatás, így a terhes nőknek és a szoptató anyáknak ajánlott kerülniük a jázmin olaj használatát, illetve javasolt erről az orvossal is előtte konzultálni.

A leggyakrabban használt TOP15 illóolaj 

  1. Levendulaolaj
  2. Teafaolaj
  3. Eukaliptuszolaj
  4. Borsmentaolaj
  5. Citromfűolaj
  6. Gerániumolaj
  7. Copaiba olaj 
  8. Bergamottolaj
  9. Tömjénolaj
  10. Vadnarancs
  11. Citromolaj
  12. Rózsaolaj
  13. Kamillaolaj
  14. Ylang-ylang olaj
  15. Szantálfa

Felhasznált irodalmak: