ga('set', 'userId', 'USER_ID'); // A felhasználói azonosító beállítása a bejelentkezett user_id használatával.

Mindenkinek ismerős a narancs, mint citrusféle és gyümölcs. A vadnarancs illóolaj az általunk is jól ismert és fogyasztott narancs (citrus sinensis) héjában található, aminek a kellemes illatát a mindennapi életben is megtapasztalhatjuk, amikor felbontunk egy narancsot. Zamatos, ízes és egészséges tele vitaminnal és ásványi anyagokkal. 

Elsősorban aromaterápiában alkalmazzák és ott bizonyul effektívnek, de egyre több kutatás fókuszközpontjába is kerül, mint masszázs során alkalmazott olaj a lehetséges előnyeit vizsgálva, monitorozva. Azonban más területen is találkozhatunk vele, tisztítószerek hozzávalójaként vagy illóolajok formájában, mint narancs vagy vadnarancs.

Különböző narancsos illóolajokkal találkozhatunk a boltok polcain. A keserűbbek általában, a gyümölcs (Citrus aurantium) héjából kerülnek kinyerésre. Elsősorban ezt alkalmazzák aromaterápiában, és masszázs olajokban, de akár találkozhatunk kapszulás, ehető formájával is.

Másfajta olajok, mint például a neroli olaj, ami a gyümölcs virágjából (Citrus aurantium), petigrain olaj, amit a Citrus aurantium leveléből, mandarin olaj (Citrus reticulata Blanco) és a bergamot olaj, ami a Citrus bergamia Risso és Piot részéből nyernek ki, egyéb egészséggel kapcsolatos területeken hasznosítanak, alkalmaznak.

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a vadnarancs illóolaj használata?

Habár szerény a vadnarancsos illóolajt övező kutatások száma és az egészségre vonatkozó feljegyzések, illetve vizsgálati eredmények is limitáltak, de mindenképpen bizakodásra adhatnak okot az ezekben a tanulmányokban (lásd források) feltárt eredmények. A vizsgálatok szerint hatékony lehet a stressz és szorongás csökkentésében (aromaterápiás felhasználás esetén) és a pattanások kialakulásának vissza szorításában (hordozóolajjal, masszázsként alkalmazva).

A rendelkezésre álló eredmények alapján, az illóolaj inhalációja, illetve a bőr felszívásának köszönhetően, pozitívan ingerli a limbikus rendszert. A limbikus rendszer az agy egy olyan területe, ami feldolgozza és szabályozza az érzelmeket, irányítja az autonóm idegrendszert, ami fontos szerepeket lát el az emberi test normál működésében, mint például a szívverés ütemének szabályozása, vérnyomás, légzés és a belek motiliális mozgása.

Továbbá a vadnarancs illóolaj aromaterápiás használata hatékony lehet különböző betegségek illetve állapotok kezelésében, megelőzésében:

 • szorongás
 • megfázás
 • szorulás
 • depresszió
 • gyulladás
 • stressz

A vadnarancsolaj kedvező hatásai

Szorongás

Az vadnarancs illóolaj illatát belélegezve segíthet a szorongás csökkentésében. Egy 2012-es tanulmány eredményei – ahol 40 férfi önként jelentkezőt vizsgáltak, akik különböző dózisban inhaláltak vadnarancsos illóolaj cseppeket – szerint csökkent a szorongásuk, nőtt az éberségük és jobb hangulatba kerültek. Mind ezt egy stressz mérésére alkalmas teszttel a Stroop Color Word Testtel vizsgálták, ahol az olvasás gyorsaságát mérik, még pedig színes betűkkel, különböző színek kerültek leírásra, különböző színnel feltüntetve az adott írott színt (a növekedett kogníciónak köszönhetően, azok, akik kevésbé szorongnak, gyorsabban végeznek az olvasással). A bíztató eredmények ellenére, azonban evidenciát nem találtak arra, hogy a pszichológiai befolyáltságon kívül, pozitívan érintené a vérkeringést és a szívritmust.

Egy másik 2014-es tanulmány szerint, az inhalációt követően, a prefrontális cortex területén nőtt az agyiaktivitás (ez a rész felelős többek között a döntés hozásért, a személyiségi jellemeinkért és a szociális készségeinkért, viselkedésünkért). 20 nőn tesztelték az inhalációs metódust, akiknél jelentősen nőtt az oxyhemoglobin szint a prefrontális cortexben. A belégzés után, úgy válaszoltak arra a kérdése, mi szerint: Hogy érezted magad? Többedmaguk azt válaszolták: kellemesen, komfortosan, ellazulva. Így relaxációhoz mindenképp javallott.

Pattanások

Mint nagyjából minden illóolaj, a vadnarancs illóolaj is egy potenciális baktériumölő hatással rendelkezik. Egy 2014-es kutatás eredményei alapján, hatékony lehet a leggyakoribb bőrbetegséggel szemben, a pattanásokkal. A bőrbe masszírozva könnyedén kifejtheti jótékony hatását, valamilyen hordozó olajjal.
A kutatásban 28-an vettek részt, kiket 4 csoportra osztottak, akiktől azt kérték használjanak különböző bőrön alkalmazható olajokat az elkövetkezendő 8 hétben és figyeljék a pattanásokat.
Az eredmények alapján, minden olaj illetve bevizsgált szépségápolási termék hatékonyan csökkentette a pattanások előidézést 43-75% közt.

WILD ORANGE – VADNARANCS ILLÓOLAJ 15 ML - dōTERRA

WILD ORANGE – VADNARANCS ILLÓOLAJ 15 ML – dōTERRA

WILD ORANGE – VADNARANCS ILLÓOLAJ 15 ML – dōTERRA

A vadnarancs héjának hidegsajtolásával készül. A Vadnarancs a doTERRA egyik legkeresettebb esszenciális olaja. Az aromája energiával tölt el és több egészségügyi előnye is van. A monoterpénekben gazdag vadnarancs stimuláló és tisztító minőséggel rendelkezik, ideális az immunrendszer egészségének támogatására, amikor a szezonális fenyegetettség magas. Mint számos citrushéj olaj a vadnarancs erőteljes antioxidánsokat tartalmaz, ami segít fenntartani az egészséget. Naponta szedhető a test tisztítására, vagy használható felülettisztításra, mint egy természetes tisztítószer.

Porlasztva energiával tölti fel és felemeli a lelket és a testet miközben a levegőt is tisztítja. A vadnarancs friss, édes, frissítő illattal látja el az olajkeverékeket.

 

 • Hatékony tisztító tulajdonság
 • Tegyünk egy csepp vadnarancs, borsmenta és tömjénolajat tenyerünkbe, dörzsöljük össze tenyerünket és mélyen lélegezzük be energizáló aromájáért
 • Adj néhány csepp vadnarancsot illatmentes testápolóhoz és az egész testeden használhatod.
 • Élénkítő zuhanyozáshoz adj néhány csepp vadnarancs illóolajat tusfürdőhöz.

Használata:

 • Párologtatás: Használjunk 3-4 cseppet a kedvenc párologtatónkban.
 • Ételek ízesítése: Hígítsunk egy cseppet 125 ml folyadékkal.
 • Külsőleg: Masszázshoz 5 cseppet keverj össze 10ml hordozóolajjal. Fürdéshez 5 cseppet keverj össze 5 ml hordozóolajjal. Illatosításhoz 1 cseppet keverj 10 csepp hordozóolajhoz.
 • Csak külsőleg használd!

Figyelmeztetés!

 • Lehetséges bőrérzékenység.
 • Tartsd távol a gyermekektől!
 • Várandósság, ápolás vagy orvosi ellátás alatt állsz, konzultálj orvosoddal!
 • Kerüld a szemmel, a belső fülekkel és az érzékeny területekkel való érintkezést!
 • Kerüld a napfényt és az UV sugárzást a felhasználást követő 12 órán át!

A vadnarancs illóolaj lehetséges mellékhatásai

A vadnarancsos illóolajat, mint bármely mást sem szabad a bőrön alkalmazni bármiféle előkészület és elővigyázatosság nélkül. Gyulladásokat, bőrirritációt, szúró, viszkető érzést, fotoszenzitivitást idézhet elő. Mindenképp használjunk valamilyen hordozóolajt (kókuszolaj), hogy elkerüljük az irritációt.
Soha ne inhaláljuk közvetlenül az olajt az üvegből! Orr és orrnyálkahártya, torok irritációt válthat ki. Véletlen felszívás esetén akár égési sérülést is okozhat.
Terhes és szoptató anyukák esetében, mindenképpen konzultájunk az orvosunkkal a használat előtt. Legyünk elővigyázatosak az olajok használata esetében!

A leggyakrabban használt TOP15 illóolaj 

 1. Levendulaolaj
 2. Teafaolaj
 3. Eukaliptuszolaj
 4. Borsmentaolaj
 5. Citromfűolaj
 6. Gerániumolaj
 7. Copaiba olaj 
 8. Bergamottolaj
 9. Tömjénolaj
 10. Citromolaj
 11. Rózsaolaj
 12. Jázminolaj
 13. Kamillaolaj
 14. Ylang-ylang olaj
 15. Szantálfa

Forrás:

 1. Dosoky NS, Setzer WN. Biological activities and safety of Citrus spp. essential oilsInt J Mol Sci. 2018;19(7):1966. doi:10.3390/ijms19071966
 2. Goes TC, Antunes FD, Alves PB, Teixeira-Silva F. Effect of sweet orange aroma on experimental anxiety in humansJ Altern Complement Med.2012;18(8):798-804. doi:10.1089/acm.2011.0551
 3. Scarpina F, Tagini S. The Stroop color and word testFront Psychol. 2017;8:557. doi:10.3389/fpsyg.2017.00557
 4. Igarashi M, Ikei H, Song C, Miyazaki Y. Effects of olfactory stimulation with rose and orange oil on prefrontal cortex activityComplement Ther Med.2014;22(6):1027-31. doi:10.1016/j.ctim.2014.09.003
 5. Matiz G, Osorio MR, Camacho F, Atencia M, Herazo J. Effectiveness of antimicrobial formulations for acne based on orange (Citrus sinensis) and sweet basil (Ocimum basilicum L) essential oilsBiomedica. 2012;32(1):125-33. doi:10.1590/S0120-41572012000100014
 6. Lee KA, Harnett JE, Cairns R. Essential oil exposures in Australia: analysis of cases reported to the NSW Poisons Information CentreMed J Aust.2019;2019:50403. doi:10.5694/mja2.50403
 7. Turek C, Stintzing FC. Stability of essential oils: A reviewComp Rev Food Sci Food Safety. 2013 Jan;12(1):40-53. doi:10.1111/1541-4337.12006