A citrom és a belőle kinyert citromolaj számos egészségügyi előnyökkel járó citrusféle, melyet az egész világon előszeretettel fogyasztanak és elsősorban italokhoz, desszertekhez, salátaöntetekhez, valamint főételekhez adják vagy frissen fogyasztják. Illóolaját nyugtató hatásánál fogva gyakran alkalmazzák az aromaterápiában. A citrom héja illóolajokban, valamint értékes összetevőkben gazdag, ezért a gyümölcshéjából elsősorban mechanikai eljárással, melegítés nélkül, hideg préseléssel állítják elő az illóolajat, nem pedig gőz desztillációval.

A citromolajat a Rutafélék családjába (Rutaceae) tartozó örökzöld citromfa (Citrus limon, Citrus medica ssp. limonum) gyümölcsének héjából nyerik ki. A citrom (Citrus limon (L.) Burm. f.) egy Dél-Ázsiában honos citrusféle, mely a trópusi, szubtrópusi és meleg mérsékeltövi területeken világszerte termeszthető, azonban a legnagyobb termesztői közé India, Kína, Közép- és Dél-Amerika tartozik.  A citromolaj átlátszó, halványsárga vagy zöldessárga színű, erősen friss citrom illatú és ízű folyékony olaj. Fő összetevői közé tartozik a limonén (56-78%), a β-pinén (7-17%), a γ-terpinén (6-12%), a szabinén (1-3%), az α-terpineál (legfeljebb 0,6%), a geraniál (0,5-2,3%), a β-kariofillén (legfeljebb 0,5%), a nerál (0,3-1,5%), a neril-acetát (0,2-0,9%), a geranil-acetát (0,1-0,8%) és a bergaptén (0,2-0,3%).

A citromolaj felhasználása

A citromolajnak számos felhasználási módja, valamint előnye ismert. Az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar is egyaránt előszeretettel alkalmazza, ugyanis mind külsőleg mind pedig belsőleg felhasználható. A citromolaj kellemes citrusos ízét kihasználva az élelmiszeripar felhasználja ízesítőanyagként, de antioxidáns, barnulásgátló hatása miatt is közkedvelt. Megtalálható még orrkenőcsök- és orrnyálkahártya-védő készítmények alkotórészeként, valamint emésztési zavarokat enyhítő és emésztést segítő cseppekben is. Fertőtlenítő, antiszeptikus, immunerősítő és nyugtató hatása miatt a 100%-os tisztaságú, természetes citromolaj felhasználható aromalámpás vagy aroma diffúzoros párologtatásra, inhalálásra, légfrissítésre és légtér fertőtlenítésre, akár óvodákban, bölcsődékben, kórházakban, orvosi rendelőkben, főként járványos időszakok esetében. Kellemes illatánál fogva nem csak fertőtleníti, de illatosítja is a légteret, ezért légfrissítők és illatosítók összetevőjeként is megtalálható.

Megfázás, influenza és felső légúti megbetegedés esetében párologtatásra, száraz inhalációra, arcgőzölésre, valamint a mellkasra, a torok környékére, illetve az orr két oldalára dörzsölve, bedörzsölő anyagként is felhasználható. A citromolaj párologtatása nemcsak a légutak kitisztításában segíthet, de a hangulatot és a koncentrációt is javítja. A szorongás, a depresszió, valamint a stressz oldásának érdekében felhasználható még aromafürdőzéshez vagy szaunázáshoz. Fertőtlenítő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt a kozmetikai ipar is gyakran alkalmazza. Megtalálható különböző kozmetikai és bőrápoló készítményekben, arckrémekben, olajokban, testápolókban, kézkrémekben, lábápolókrémekben, tusfürdőkben, szappanokban, samponokban, borotválkozás utáni készítményekben, parfümökben, masszázs- és szaunaolajokban. Tisztítja és nyugtatja a bőrt, enyhíti a pattanásokat, a kisebb bőrsérüléseket, a herpesz tüneteit, a köröm gombásodását, valamint a haj és a bőr zsírosodását, ezért hordozóolajokhoz, illetve egyéb krémekhez, kozmetikumhoz hozzákeverve is alkalmazható.

Tisztító és fertőtlenítő hatása miatt különböző tisztítószerek összetevőjeként is fellelhető, valamint saját, házi készítésű tisztítószer és légfrissítő is előállítható belőle. Néhány cseppben hozzákeverhető a felmosó vízhez, így a padló tisztítására és fertőtlenítésére alkalmas. Továbbá felhasználható még a ruhák öblítésére, a vécécsésze, a mosdókagyló, a konyhapultok, a konyhai munkafelületek, a vágódeszka, a rozsdamentes acélból készült tárgyak, a hűtő, a fabútorok, valamint a levegő felfrissítésére, szagtalanítására, fertőtlenítésére és tisztítására. Olívaolajhoz keverve pedig egy természetes bútorfényezőt kaphatunk belőle. Mindezeken felül felhasználható még rágógumi, címkeragasztó és zsíros anyagok eltávolítására is.

A citromolaj fertőtlenítő és antimikrobiális hatásánál fogva visszaszorítja a szájban megtalálható mikroorganizmusokat, csökkenti a kellemetlen szájszagot és a szájpenészt, valamint enyhíti az ínygyulladást, így alkalmas szájvízkészítésre, valamint a fogkefe fertőtlenítésre. Végül, de nem utolsó sorban rovarriasztóként is kiválóan alkalmazható a citromolaj, akár a bőrbe dörzsölve vagy akár a levegőbe juttatva, ezért számos rovarriasztó összetevőjeként fellelhető.

A citromolaj kedvező hatásai

A citromolaj a limonén és a β-pinén tartalmának köszönhetően egy természetes antimikrobiális szer, mely tisztító és fertőtlenítő tulajdonságokkal bír a kórokozókkal szemben. Egyszerre rendelkezik antibakteriális, antivirális, valamint antifungális hatással, így alkalmas a különböző konyhai és fürdőszobai felületek, valamint a levegő tisztítására, fertőtlenítésére és illatosítására. Tartósító hatása van az élelmiszerekre, megakadályozza a barnulási folyamatokat, valamint hatékonyan gátolja néhány élelmiszerromlást okozó baktérium növekedését, például a darált hús esetében. Hatásos az Aspergillus és a Penicillin fajok ellen, de a Candida Albicans, valamint több dermatofita faj ellen is hatékony.

A citromolaj gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, immunerősítő és antioxidáns hatású, így fontos szerepe van a betegségek megelőzésében és leküzdésében. Kedvezően hat a szívelégtelenségre, a korai öregedésre, a depresszióra, valamint a különböző függőségek leküzdésére. Segít a megfázás, az influenza, a felső légúti megbetegedések, a torokfájás, a köhögés, a nátha, az orrdugulás, az arcüreggyulladás és egyéb fertőző betegségek megelőzésében, valamint tüneteinek kezelésében. Segít megtisztítani az orrjáratokat, serkenti a nyirokrendszer működését, csökkenti a köhögést okozó váladékok felhalmozódását, valamint légzéskönnyítő hatásánál fogva elősegíti az egészséges légzést, így kedvező az asztma, valamint az allergia enyhítésére is.

Javítja és segíti az emésztést, csökkenti az emésztési problémákat, jótékony a gyomorégésre, valamint szélhajtó és hashajtó hatásokkal is rendelkezik. Élénkíti a szív, a máj és a vese működését, vízhajtó és méregtelenítő hatású, továbbá segít a lerakódott zsír eltüntetésében, ezért diéta kiegészítéseként is alkalmazható. Vérzéscsillapító és sebösszehúzó hatásokkal rendelkezik, valamint a visszér kezelésére is jótékonyan hat. Mindezeken túl citotoxikus hatású különböző tumoros sejtvonalokon. A citromolaj antidepresszáns és nyugtató hatású, segít a stressz, a rossz hangulat, a kimerültség, a mentális fáradtság, a szorongás, a feszültség, az idegesség, a szédülés és a fejfájás csökkentésében. Egyszerre nyugtat, kiegyensúlyoz és harmóniát teremt, de frissítő, élénkítő és kedélyjavító hatásai is vannak, ezáltal a koncentrációt is segíti.

A citromolajnak a gyulladáscsökkentő és a fertőtlenítő hatása miatt a szépségápolás területén is jótékony szerepe van. Táplálja, hidratálja, feszesíti, kisimítja és puhítja a bőrt. Csökkenti a pattanások, a mitesszerek és az aknék kialakulását, illetve antioxidáns és fertőtlenítő hatása miatt enyhíti a szabadgyökök okozta sejt- és szövetkárosodást a bőrön. Kiválóan alkalmazható érett, ráncosabb bőrre, ugyanis erős antioxidáns aktivitású és öregedésgátló hatású. Hatékony a különböző bőrproblémák kezelésére, például hólyagokra, rovarcsípésekre, zsíros, olajos, faggyúmirigy túltermelődéses bőrre, vágásokra, sebekre, sérülésekre, horzsolásokra, hegekre, ekcémára, valamint a bőr vírusos fertőzéseire, akár herpeszre vagy szemölcsre. Bőrtisztító hatású, valamint pezsdíti, feszesíti, erősíti és felfrissíti az öregedő bőrt. Eredményes a narancsbőrrel szemben, ugyanis feszesíti a szöveteket, továbbá puhítja is, ezért bőrkeményedésre is alkalmazható. Segít eltávolítani, valamint megújítani hámsejteket.

A citromolajat számos hajápolási termék felhasználja, ugyanis erősíti a hajat, valamint hozzájárul, hogy a haj egészséges, táplált és fényes maradjon. Antibakteriális hatásánál fogva egy természetes korpásodás elleni szer, valamint zsugorító, összehúzó hatása van, így segít a fejbőrben lévő szöveti sejtek összehúzódásában. Kiválóan alkalmazható zsíros és korpás hajra, továbbá lassítja a hajhullást, mivel segíti a fejbőr és a hajhagymák egészségének megőrzését. A köröm egészségének fenntartását is támogatja, erősíti a törékeny körmöket, valamint gombaölő hatásánál fogva megelőzi, illetve kezeli a köröm és a láb gombásodását. Antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai miatt természetes gyógymód számos szájbetegségre, például a szájpenészre vagy a baktériumok okozta kellemetlen szájszagra, de a baktériumok csökkenésével megelőzi és kezeli az ínygyulladást is. Ezenfelül megnyugtatja az ajakherpeszt, valamint enyhén fehéríti a fogakat.

LEMON – CITROM ILLÓOLAJ 15 ML - dōTERRA

LEMON – CITROM ILLÓOLAJ 15 ML – dōTERRA

LEMON – CITROM ILLÓOLAJ 15 ML – dōTERRA

Ez az egyik legnépszerűbb olaj, ami többféleképpen használható és számos előnyeiről jól ismert. A citrom héjából hidegsajtolással nyerik ki, hogy megőrizze finom jellegét és hatékony tulajdonságait.

  • Tisztítja a levegőt és a konyhai munkafelületeket, konyhapultok és rozsdamentes acélból készült tárgyak tisztítására
  • Természetesen tisztítja a szervezetet és segíti az emésztést
  • Elősegíti az egészséges légzést
  • Illatanyagként olajpárologtatóban, vagy külsőleg alkalmazva kedélyjavitó hatása van
  • Higítsuk kókuszolajjal a napi körömápoló masszázshoz
  • Alkalmazzuk ajakherpesz megnyugtatására
  • Használat után tegyünk egy csepp citromot és borsmentát a fogkefére
  • Olajpárologtatással semlegesítheted a kellemetlen szagokat
  • Használható rágógumi, címke ragasztó és zsíros anyagok eltávolítására
  • Olivaolajhoz hozzáadva egy természetes bútorfényezőt kapunk
  • Belső használata jó hatású lehet a szezonális légúti problémákra

Használata:

  • Párologtatás: 3-4 cseppet tegyél tetszés szerint választott párologtatóba.
  • Ételízesítés: Hígíts egy cseppet 125 ml folyadékban.
  • Külsőleg: Masszázshoz keverj össze 5 cseppet 10 ml hordozóolajjal.
  • Fürdéshez 5 cseppet keverj 5 ml hordozóolajhoz.
  • Illatosításhoz 1 cseppet adj 10 csepp hordozóolajhoz.

Figyelmeztetés!

  • Lehetséges bőrérzékenység.
  • Tartsd távol a gyermekektől!
  • Várandósság, ápolás vagy orvosi ellátás alatt állsz, konzultálj orvosoddal!
  • Kerüld a szemmel, a belső fülekkel és az érzékeny területekkel való érintkezést!
  • Kerüld a napfényt és az UV sugárzást a felhasználást követő 12 órán át!

A citromolaj lehetséges mellékhatásai

A citrom illóolaj alkalmazása általában biztonságosnak mondható. A hidegen préselt citromolaj jellemzően nem toxikus és érzékenyítő, azonban minimálisan irritáló lehet, valamint fototoxikus hatással bírhat. Közvetlenül a bőrön történő alkalmazása esetén javasolt a citromolajat hordozóolajhoz keverni, valamint a bőr egy kevésbé érzékeny, kisebb területén bőrpróbát végezni, hogy elkerüljük az esetleges bőrirritációt vagy allergiás reakciót.  A citrom illóolajat mindig légmentesen záródó sötét edényben, hűtőszekrényben vagy hideg helyiségben, napfénytől és hőtől védve kell tárolni, ugyanis ellenkező esetben a benne lévő limonén oxidálódhat és ez bőrszenzibilizációt okozhat. A hideg préseléssel előállított citromolaj, akárcsak a többi citrusféle illóolaja tartalmazhat fényérzékenyítő hatással bíró furanokumarin vegyületeket (pl. bergaptén), mely a gőz desztillációval nyert illóolajra nem jellemző. Annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges fototoxikus hatást kb. 10-12 órával a közvetlen napozás, a szoláriumozás, vagy a napon végzett egyéb tevékenység előtt kerülni kell a citromolaj, valamint a citromolajat tartalmazó kozmetikumok használatát. Karcinogén vagy genotoxikus hatására nincs bizonyíték, azonban mivel nem áll rendelkezésünkre elegendő vizsgálat, ezért várandós nőknek, illetve kisgyermekeknek ajánlott kerülni az alkalmazását.

A leggyakrabban használt TOP15 illóolaj 

  1. Levendulaolaj
  2. Teafaolaj
  3. Eukaliptuszolaj
  4. Borsmentaolaj
  5. Citromfűolaj
  6. Gerániumolaj
  7. Copaiba olaj 
  8. Bergamottolaj
  9. Tömjénolaj
  10. Vadnarancs
  11. Rózsaolaj
  12. Jázminolaj
  13. Kamillaolaj
  14. Ylang-ylang olaj
  15. Szantálfa

Felhasznált irodalmak: