A tömjénolaj az aromaterápiában gyakran kerül alkalmazásra, hiszen csökkenti a stresszt, gyógyítja és erősíti a bőrt, valamint elősegíti a pihenést és támogatja az érzelmi egyensúlyt.

A tömjén a Boswellia nemzetségből származik és illóolaját a balzsamfafélék vagy tömjénfélék családjába (Burseraceae) tartozó, tömjénfából (Boswellia sacra, Boswellia carterii és Boswellia frereana) nyerik ki. A tömjénfa egy ősi nedvtermelő fa, melynek megszáradt nedvét nevezzük tömjénnek és elsősorban Indiában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, főleg Szomáliában őshonos. A tömjént az antibakteriális és a gyulladáscsökkentő hatásánál fogva ősidők óta alkalmazzák a népi orvoslásban külsőleg és belsőleg egyaránt. Az egyiptomiak elsőként alkalmazták nagyobb mennyiségben mumifikálásra, valamint kenőcsökben és sebek kezelésében. A tömjén illóolaj előállítása során a tömjénfák törzsét és ágait levágják, a fatörzs kérgét bemetszik, hogy a ragadós folyadék távozzon, majd az abból kifolyó, tejszerű gumigyantát (oleoresina) vízgőzzel ledesztillálják. A tömjén illóolaj fő összetevői közé tartozik az alfa-pinén, az alfa-tujén, a szabinén, a limonén, valamint a mono- és a szeszkviterpén vegyületek. Az illóolaj meleg, halványsárga, zöldes, áttetsző vagy barnás színű, édeskés, fűszeres, jellegzetesen erős tömjénes ízű és illatú, valamint jellemzően friss érzetet keltő olaj.

A tömjénolaj felhasználása

A tömjénolajat széles körben alkalmazzák mind külsőleg, mind pedig belsőleg. Felhasználja a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar is. Svájcban a tömjén tartalmú készítmények gyógyszernek minősülnek. Belsőleg alkalmazva elősegíti az immunrendszer egészséges fejlődését, támogatja az egészséges sejtek működését, továbbá csökkenti a gyulladásokat, így colitis ulcerosában, esetleg Crohn-szindrómában és egyéb krónikus belső szervi gyulladásban (pl. húgyhólyag) hatásos lehet. A 100%-os tisztaságú, természetes tömjén illóolaj felhasználható párologtatásra, inhalálásra, mely során csökkenti az ingerlékenységet, a türelmetlenséget, a lelki kimerültséget, a hiperaktivitást, elősegíti az általános jó, nyugodt közérzetet, a relaxáltságot és az elégedettség érzését, valamint segíti a légutak megtisztítását a korokozóktól és enyhíti a légúti megbetegedések, megfázások tüneteit.

Néhány csepp felhasználásával készíthető belőle relaxációs fürdő, mely élénkít, nyugtat, javítja a hangulatot, a levertséget, a depressziót és a rossz közérzetet. Hozzáadható továbbá krémekhez és kozmetikumokhoz is. Tisztító, fertőtlenítő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, hidratáló, regeneráló és sebgyógyító hatásánál fogva hordozóolajhoz keverve alkalmazható arckrémekben, testápolókban, ajakbalzsamokban, kézkrémekben, arctisztító tonikokban, tusfürdőkben, hajolajokban, masszázsolajokban és masszázskrémekben, valamint szaunaolajokban. Nehezen gyógyuló sebekre, vízhiányos bőrre, ízületi fájdalmakra és gyulladásokra borogatás is készíthető belőle.

A tömjénolaj kedvező hatásai

A tömjénolaj segít csökkenteni a stresszt, valamint a negatív érzelmeket. Javítja a közérzetet és a koncentrációt, támogatja az érzelmi egyensúlyt, az elégedettséget és a relaxációt, valamint nyugtatja az idegeket. Nyugtató és antidepresszáns hatásánál fogva segít ellazulni, leküzdeni a levertséget, a depressziót, a rossz közérzetet, a lelki szorongást, a gondterheltséget, az ingerlékenységet és az idegfeszültséget. Csökkenti a lelki és szellemi kimerültséget, a türelmetlenséget és a hiperaktivitást. Lassítja a légzést, valamint csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást, mely következtében csökken az izgatottság is. Alvási segédeszközként is működik, mely csökkenti a szorongást és a krónikus stresszt, így természetes módon segít az elalvásban és a meditációban. Mindezeken túl frissíti a testet és a szellemet, élénkít, javítja a hangulatot, így javítja a memóriát és a tanulási funkciókat is. Segíthet egyensúlyba hozni a hormonszintet, ezáltal csökkenti a menstruációval és a menopauzával kapcsolatos tüneteket.

A tömjénolaj antiszeptikus és fertőtlenítő hatású, ezért hatékonyan veszi fel a harcot a különböző kórokozókkal szemben. Kiválóan alkalmazható baktériumok, vírusok és gombák ellen egyaránt. Tisztító és fertőtlenítő hatásánál fogva a vegyi háztartási tisztítószerek helyett rendszerint alkalmazzák természetes, házi felülettisztító szerként például bútorok, konyhapultok, szaniterek tisztítására, de vasalódeszkára, szőnyegre, ágyneműre és szennyesre is használható. Javítja az immunrendszer működését és segít leküzdeni az influenzát. Hatékony a légzőszervi megbetegedések és megfázások kezelésében. Nyákoldó és köptető hatású, mely megtisztítja a tüdőt a felesleges váladéktól. Csillapítja a légúti megbetegedések intenzitását, így jól alkalmazható hörghurutra, náthára, köhögésre és gégegyulladásra. Inhalálás, szaunázás vagy fürdés során felhasználva jó a különböző légúti panaszok kezelésére. Javítja az asztma tüneteit, ezért a hagyományos orvoslás évezredek óta használja hörghurut és asztma kezelésére.

Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, mely csökkenti a különböző eredetű és intenzitású fájdalmakat és gyulladásokat, így az ízületi és izomfájdalmakat, valamint gyulladásokat is. Javítja a mozgást és támogatja az ízületek regenerálódását, így jól alkalmazható reuma és köszvény során. Javítja, illetve megkönnyíti az emésztést, segít az emésztőrendszer méregtelenítésében és a bélmozgások fokozásában, valamint segíthet a gyomor fájdalmának és görcsének az enyhítésében. Fenntartja a száj egészségét, ugyanis antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonságai elősegíthetik és kezelhetik a szájüreg fertőzéseit, valamint segítenek megakadályozni a kellemetlen szájszagot és a fogfájást.

Gyógyítja és erősíti a bőrt, javítja a bőr tónusát, rugalmasságát és baktériumokkal szembeni védekezőképességét. Sebgyógyító hatásánál fogva gyorsítja a bőr kisebb sérüléseinek, sebeinek és sebhelyeinek gyógyulását, valamint csökkenti a hegek és a terhességi csíkok megjelenését. Alkalmas a mindennapos bőrápolásra, kifejezetten kedvező problémás, zsíros, pattanásos és mitesszeres arcbőr kezelésére, ápolására, ugyanis hatékonyan szabályozza a faggyútermelést és enyhíti a bőr zsírosságát. Segíti a bőr méregtelenítését, csillapítja a gyulladásokat, enyhíti a bőrhibákat és a bőrfoltokat, valamint felfrissíti a bőrt. Bőrregeneráló hatású, mely krémekben és kozmetikumokban alkalmazva halványítja a kisebb ráncokat és a hegeket, illetve feszesíti és rugalmassá teszi a bőrt. Alkalmas az érett bőr ápolására is, ugyanis kiválóan hidratálja, valamint feltölti a törékeny, száraz bőrt és a kisebb ráncokat, továbbá puhává és rugalmassá teszi azt. Mindezeken túl megfelelően alkalmazható száraz, viszkető és korpás hajra, valamint a kéz és a lábkörmök egészségének megőrzése érdekében a körömágyra csepegtetve is használható.

Bizonyos kutatások szerint daganatellenes és antioxidáns hatásai vannak, így segíthet a rák elleni küzdelemben. Támogatja az egészséges sejteket, valamint felismeri, majd módosítja a daganatos sejtek DNS képletét az egészséges sejtek mintájára. Egyes vizsgálatok alapján védi a szív és az erek egészségét, ugyanis csökkenti a vér koleszterin és trigliceridszintjét. Vízhajtó hatásánál fogva pedig jó lehet vesebántalmakra, valamint húgyúti fertőzésekre.

FRANKINCENSE – TÖMJÉN ILLÓOLAJ 15 ML - dōTERRA

FRANKINCENSE – TÖMJÉN ILLÓOLAJ 15 ML – dōTERRA

FRANKINCENSE – TÖMJÉN ILLÓOLAJ 15 ML – dōTERRA

Talán a legértékesebb az ősi olajok között, a tömjén rendkívül sokrétű felhasználása és tulajdonsága miatt.

  • Segítséget nyújthat a bőrhibák megjelenésének csökkentésében és frissíti a bőrt
  • Zöldségkapszulában fogyasztva 1-2 csepp támogatja az egészséges sejtműködést
  • Talpon használva elősegíti a pihenést és támogatja az érzelmi egyensúlyt
  • Nyugtató és szépítő tulajdonságai a bőrt megfiatalítják és csökkentik a bőrhibák megjelenését
  • Amikor belélegezzük a tömjén elősegíti a béke, a relaxáltság, az elégedettség és az általános wellness érzését
  • Levendulával és borsmentával alkalmazva a tarkón és a homlokon elősegíthetünk egy pihentető érzést
  • Kapszulában belsőleg használva támogatja az egészséges sejtek mőködését
  • Használd hordozóolajjal vagy a kedvenc arcápolókrémmel a szebb, ragyogóbb arcbőrért
  • Aromás és bőrfelületi kezelése segítheti a hangulatot és a tudatállapot

Használata:

  • Párologtatás: Használjunk 3-4 cseppet a kedvenc párologtatónkban.
  • Ételek ízesítése: Higítsunk egy cseppet 125 ml folyadékkal.
  • Külsőleg: Masszázshoz 5 cseppet keverj össze 10 ml hordozóolajjal. Fürdéshez 5 cseppet keverj össze 5 ml hordozóolajjal. Illatosításhoz 1 cseppet keverj 10 csepp hordozóolajhoz.
  • Csak külsőleg használd!

Figyelmeztetés!

  • Lehetséges bőrérzékenység.
  • Tartsd távol a gyermekektől!
  • Várandósság, ápolás vagy orvosi ellátás alatt állsz, konzultálj orvosoddal!
  • Kerüld a szemmel, a belső fülekkel és az érzékeny területekkel való érintkezést!
  • Kerüld a napfényt és az UV sugárzást a felhasználást követő 12 órán át!

A tömjénolaj lehetséges mellékhatásai

A tömjénolaj jellemzően nem irritálja a bőrt és nincs bőrérzékenyítő hatása, azonban a tömjén illóolaj alkalmazása előtt, mint minden más illóolaj esetében is ajánlott bőrpróbát végezni egy cseppel a könyökhajlatban, vagy a csukló belső felén, hogy elkerüljük az esetleges bőrirritációt vagy allergiát. A tömjén illóolaj alkalmazását követő 12 órában javasolt kerülni az UV sugárzást, mivel esetlegesen napérzékenységet okozhat.  A tömjén illóolaj alkalmazása a legtöbb ember számára biztonságos, ugyanis évezredek óta használják gyógyszer formájában is komolyabb mellékhatások nélkül. Néhány mellékhatás azonban előfordulhat, ilyen például a savas reflux, valamint ebből adódóan az émelygés és a gyomorégés. Továbbá a tömjén illóolaj bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, különösképpen a gyulladáscsökkentő, a vérhígító és a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel. Az illóolaj alkalmazását az érzékeny területeken kerülni kell, idetartoznak az arc egyes részei, mint a szemek körüli bőr, a szemek, a belső fül, valamint a töredezett, sérült bőr. Terhesség, szoptatás és orvosi kezelés során ajánlott kerülni a tömjén illóolaj alkalmazását, valamint javasolt erről kikérni a kezelőorvosa tanácsát. Továbbá csecsemők és gyermekek számára is kerülendő.

A leggyakrabban használt TOP15 illóolaj 

  1. Levendulaolaj
  2. Teafaolaj
  3. Eukaliptuszolaj
  4. Borsmentaolaj
  5. Citromfűolaj
  6. Gerániumolaj
  7. Copaiba olaj 
  8. Bergamottolaj
  9. Vadnarancs
  10. Citromolaj
  11. Rózsaolaj
  12. Jázminolaj
  13. Kamillaolaj
  14. Ylang-ylang olaj
  15. Szantálfa

Felhasznált irodalmak: