ga('set', 'userId', 'USER_ID'); // A felhasználói azonosító beállítása a bejelentkezett user_id használatával.

A Copaiba olaj egy kellemes aromájú, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és sebgyógyulást elősegítő olaj, mely segíthet megnyugtatni az ideges érzéseket valamint bőrön alkalmazva tiszta, sima bőrszerkezetet biztosít. Belsőleg alkalmazva támogatja a szív és érrendszer, immunrendszer, emésztő rendszer, idegrendszer és légzőrendszer egészségét.

A copaiba illóolajt a copaiba fából nyerik. A fa több, mint 70 különböző fajtája használható fel, melyek nagyrésze Dél és Közép-Amerikában találhatók meg. A fák természetes úton termelik a copaiba gyantát. A gyantát a fa belsejéből nyerik ki, mégpedig úgy, hogy egy lyukat vágnak a törzsére. Ezután egy csövet illesztenek a mélyedésbe, amelyen keresztül a gyanta könnyen kijut a szabad levegőre. A copaiba olaj gyanták általában több különböző féle és fajta fából kinyert gyanták együttes keveréke.

Mi a különbség az olaj és a gyanta között?

Az illóolaj konkrétan a gyantából készül, amit egy gőz desztillációs eljárást követően nyernek ki. Akár az olajról, akár a gyantáról beszélünk, mindkettőt széleskörben felhasználják.

A copaiba olaj előnyei és felhasználási területei

Azok a népek, népcsoportok, emberek, akik lokálisan a copaiba fák környezetében élnek, már régóta használják a gyantát különböző célokra, mint például:

 • gyulladáscsökkentés
 • sebgyógyulás
 • fájdalomcsökkentés
 • fertőzések ellen (torok eredetű, hólyag eredetű, gonorrhea)
 • paraziták ellen (ami a leishmaniasist okozza)
 • afrodiziákum
 • kozmetikai termékek (szappanok, samponok, folyékony szappanok)

A copaiba olaj kedvező hatásai

Habár az olajnak és a gyantának egyaránt potenciális előnyei és hatásai vannak, ezek általában nem kontrollált vizsgálati eredményekre alapozódnak. Azonban különböző kutatások vizsgálják a lehetséges előnyeit, mind az olajnak, mind a gyantának egyaránt. Az eredmények kecsegtetők, viszont tisztázandó, hogy ezek a kutatások állatokon lettek végre hajtva elsősorban.

Gyulladáscsökkentés

A gyulladás szóba hozható különböző megbetegedésekkel és állapotokkal. Emiatt, a copaiba gyulladáscsökkentő hatása illetve hatékonysága szerepet játszhat majd a jövőbeni kezelések fejlesztésében. Egy 2014-es kutatás a copaiba gyanta gyulladáscsökkentő hatását vizsgálta egereken, akik multiple sclerosisban (MS) szenvedtek. A kezelés eredményeiből arra következtettek, hogy:
csökkent bizonyos molekulák száma, melyek kapcsolatba hozhatók a gyulladási folyamatokkal
csökkent a szabadgyökök mennyisége, melyek sejtsérüléshez, illetve roncsolódáshoz vezethet.
Egy másik 2017-es patkányokon végzett kutatás, azt vizsgálta, hogy a patkányok sérült nyelvében kisebb lesz-e gyulladás a copaiba gyantával. A kutatási eredmények alapján, kevesebb immunsejt volt megtalálható az adott területen azoknál a patkányoknál, akiknek a nyelvét copaiba gyantával kezelték, ezzel azt bizonyítva, hogy valóban kisebb volt a gyulladás mértéke.
Egy 2018-as ugyancsak patkányokkal végzett kutatás azt vizsgálta, hogy a copaiba gyanta hatékony-e colitisben szenvedő egyedek esetén. A kutatás megerősítette, hogy a gyulladás valóban csökkent a belekben, és kevesebb szabadgyök termelődött, azonban a vastagbél ennek ellenére is sérült.

Antimikrobális aktivitás

Egy 2016-os kutatás, ami az antimikrobális aktivitásra és a copaiba gyanta kapcsolatára irányult, miszerint mennyire hatékonyan képes megbirkózni egy baktérium fajtával a Staphylococcus aureus-sal (ami bőr és sebfertőzésnél van jelen elsősroban). A kutatás eredményei szerint, már egy minimális gyanta is hatékonyan csökkentette a baktérium szaporodását. Egy másik 2016-os kutatás pedig a Streptococcus és a copaiba gyanta interakcióját vizsgálta a fogfelszínén. A kutatás szerint, a gél formában felvitt gyanta hatékony volt, a baktérium több fajával szemben is, mely tesztelésre került. Azonban további kutatás szükséges, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni a hatásmechanizmusát és hatékonyságát illetően (lényegében milyen folyamatok is játszódnak le).

Fájdalomcsökkentő hatás

Egy 2018-as vizsgálat a bemasszírozott copaiba olaj effektivitását vizsgálta, arthritisben szenvedőknél. A kutatás eredményei szerint, a copaiba olaj, kókuszolajjal és a Deep Blue essential olajjal, hatásosan csökkentették a betegeknél a fájdalomskálán megjelölt fájdalmat, emellett erősítette az ujj szorító erejét és a kézügyességet.

Leishmaniasis

A Leishmaniasis egy olyan állapot, amit paraziták okoznak. Különböző fajaival való fertőzés bőrelváltozásokat, száj- és orrnyálkahártya fekélyeket és olykor végzetes kimenetelű szervi szóródásokat okozhat. A lepkeszúnyogok csípése terjeszti.
Egy 2011-es kutatás a copaiba gyanta hatásosságát vizsgálta, olyan egereken akik cutaneous leishmaniasis-ban szenvedtek. Arra a következtetésre jutottak, hogy az orális alkalmazás szignifikánsan csökkentette a léziók méretét. További kutatások megerősítették, hogy a gyanta hatással lehet a Leishmaniasis celluláris membránjaira.

COPAIBA ILLÓOLAJ 15 ML - dōTERRA

COPAIBA ILLÓOLAJ 15 ML – dōTERRA

COPAIBA ILLÓOLAJ 15 ML – dōTERRA

A copaiba esszenciális olaj a copaiba fa gyantájából származik. A copaiba fa több, mint 100 láb (30m) magasra megnő a trópusi délamerikában. A Copaiba olajat széles körben használják kozmetikai termékekben, szappanokban, krémekben, testápolókban és parfümökben. A 16. század óta használják a tradicionális gyógyításban az északi és északkeleti Brazíliában. A feketebors esszenciális olajhoz hasonlóan a Copaiba segíthet megnyugtatni az ideges érzéseket. Bőrön alkalmazva tiszta, sima bőrszerkezetet biztosít. Belsőleg alkalmazva támogatja a szív és érrendszer, immunrendszer, emésztő rendszer, idegrendszer és légzőrendszer egészségét. Bár nem tartalmaz cannabinoidokat, a kariofillén, amely az egyik fő összetevője idegvédő és szív érrendszeri, valamint immunrendszeri előnyei is vannak. Emellett erőteljes antioxidáns, ami támogatja az immunrendszert.

 

Használata:

 • Ételhez: Higíts 1 cseppet 125 ml folyadékban.
 • Alkalmi használat: Masszázshoz, keverj össze 5 cseppet 10 ml hordozóolajban. Fürdéshez, keverj össze 5 cseppet 5 ml hordozóolajhoz. Illatosításhoz, keverj 1 cseppet 10 csepp hordozóolajhoz.

Figyelmeztetés!

 • Lehetséges bőrérzékenység.
 • Tartsd távol a gyermekektől!
 • Várandósság, ápolás vagy orvosi ellátás alatt állsz, konzultálj orvosoddal!
 • Kerüld a szemmel, a belső fülekkel és az érzékeny területekkel való érintkezést!
 • Kerüld a napfényt és az UV sugárzást a felhasználást követő 12 órán át!

A copaiba olaj lehetséges mellékhatásai

Nagy dózisban történő alkalmazása, gyomorbántalmakat okozhat, mint a hányás, hányinger, hasmenés. Az esszenciális illóolajt nem szabad szájon át alkalmazni! Az esszenciális olajok rendkívül koncentráltak, ezért mindig érdemes hígítani, illetve hordozóolajjal használni. Ha aggódunk a bőr irritáció, vagy reakció miatt, ajánlatos egy hígított cseppel kipróbálni a bőrünkön, mielőtt nagyobb mennyiségben használni kezdenénk. A legtöbb esszenciális olaj elsősorban, aromaterápiában használatos. Így mindig ügyeljünk a környezetünkre használat előtt, legyünk tekintettel a háziállatainkra, gyerekekre, várandósokra. Terhes nők esetében javasolt a kezelőorvossal történő konzultáció a biztonságot illetően.

A leggyakrabban használt TOP15 illóolaj 

 1. Levendulaolaj
 2. Teafaolaj
 3. Eukaliptuszolaj
 4. Borsmentaolaj
 5. Citromfűolaj
 6. Gerániumolaj
 7. Bergamottolaj
 8. Tömjénolaj
 9. Vadnarancs
 10. Citromolaj
 11. Rózsaolaj
 12. Jázminolaj
 13. Kamillaolaj
 14. Ylang-ylang olaj
 15. Szantálfa

Források