A bergamottolaj egy széles körben felhasznált olaj a nyugtató, görcsoldó és légúti panaszokat enyhítő hatásának köszönhetően. Előszeretettel használják az illatszergyártásban is az intenzív, kellemes, édes, citrusos aromája miatt.

A bergamottolajat (Aetheroleum bergamottae) a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó bergamottfa termésének, az úgynevezett bergamottnarancsnak (Citrus bergamia) a héjából nyerik ki. A bergamottnarancs egy olyan citrusféle, amely a meleg égtájakat különösen kedveli. Olaszországban őshonos, de számos helyen, például Brazíliában vagy Délkelet-Ázsiában is megtalálható. Nevét és ismertségét a dél-olaszországi Bergamo városáról kapta. Világszerte széles körben alkalmazzák, erőteljes édes aromája miatt népszerű alapanyaga az illatszergyártásnak. A tiszta esszenciális bergamottolaj előállítása során leginkább csak a gyümölcs héjára van szükség hasonlóan, mint más citrusféléknél. A fűszeres, gyümölcsös, édes ízű és illatú bergamottolajat többnyire az érett, ritkábban az éretlen bergmaottfa terméséből nyerik ki elsősorban hidegen sajtolással, préseléssel, majd szűréssel és centrifugálással. A bergamottnarancs héjából sajtolt illóolajnak nyugtató, frissítő és fertőtlenítő hatása van. Színe jellemzően zöld, zöldessárga vagy sárga, illata és íze kellemes, friss, gyümölcsös és édeskés. A bergamottolaj fő összetevői közé tartozik a linalil-acetát (30-40%), a linalool (10-25%), a limonén (15-20%), a bergaptén (1%) és egyéb furanokumarinok.

A bergamottolaj felhasználása

A bergamottolaj egy széles körben felhasznált olaj. Előszeretettel alkalmazza az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, valamint a kozmetikai- és szépségipar is. A bergamottolaj intenzív, kellemes, édes, citrusos aromája miatt népszerű alkotóeleme az illatszergyártásnak, így a különböző parfümöknek is. Fertőtlenítő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásánál fogva gyakran alkalmazzák a kozmetikai iparban, így számos kozmetikai termék, fürdő- és szaunakészítmény alkotórészeként fellelhető. A kozmetikai- és szépségipar felhasználja bőrápoló készítmények, szappanok, tusfürdők, fürdősók, samponok, nyugtató hatású testápolók, kézkrémek, arckrémek, olajok, barnító hatású napolajok, masszázsolajok, szaunaolajok előállítására, illatgyertyák, kölnik, parfümök, valamint izzadás elleni készítmények, dezodorok illatosítására. A 100%-os tisztaságú, természetes bergamott illóolaj otthoni felhasználása esetén néhány cseppben szintén hozzákeverhető ezekhez a kozmetikai készítményekhez, azonban kiemelendő, hogy bőrön való alkalmazásakor ajánlott valamilyen hordozóolajhoz adni, hogy elkerüljük az esetleges bőrirritációt.

Fertőtlenítő, antimikrobiális és dezodoráló hatása miatt felhasználják még a kellemetlen szájszag kezelésére kialakított száj- és garatöblögető készítmények gyártására. Az élelmiszeriparban az Earl Grey típusú teakeverékek jellegzetes fűszeres, gyümölcsös ízét, valamint édes, citrusos illatát is a bergamottolaj biztosítja.  Frissítő, nyugtató, feszültség- és stresszoldó tulajdonságai miatt gyakran alkalmazzák az aromaterápiában, aromalámpás vagy aroma diffúzoros párologtatásra, inhalálásra, légfrissítésre, légtér fertőtlenítésre és illatosításra, valamint néhány cseppben a fürdővízhez adagolva pihentető aromafürdőzésre. Továbbá szintén fertőtlenítő hatása miatt alkalmas borogatás formájában nehezen gyógyuló sebekre, műtéti hegekre, pikkelysömörre, valamint erősen zsírosodó bőrre és pattanásokra. Fertőtlenítő tulajdonságán túl enyhén gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatású, így húgyúti fertőzések, felső légúti megbetegedések és láz esetén is hatékony lehet, illetve torokgyulladáskor torokfertőtlenítő szer készíthető belőle.

A bergamottolaj kedvező hatásai

A bergamottolaj a légtérbe párologtatva, inhalálva, hordozóolajjal a bőrbe dörzsölve, valamint aromafürdőzés közben relaxáns és nyugtató hatású, megnyugtatja az idegeket, oldja a feszültséget, a szorongást, a félelmet és a stresszt. Fokozza a dopamin és a szerotonin hormonok termelését, amelyek a relaxációs és a nyugtató érzésekért felelősek. Antidepresszánshatású, enyhíti a depressziót, a fáradtságot, a szomorúságot és az alacsony libidót. Élénkíti a testet és a szellemet, energizáló, frissítő, bátorító és hangulatjavító hatású. Javítja az általános közérzetet, segíti a koncentrációt, jó hatással van a hangulatingadozásra, javítja a kedélyállapotot, jó kedvre derít, megszünteti a fokozott izgatottságot, enyhíti az ingerlékenységet és a hangulatzavarokat. A bergamottolajjal történő aromafürdőzés során a fáradt idegek megnyugszanak, a kimerült, görcsös izmok ellazulnak. Felkészít a nyugodt, pihentető éjszakai alvásra, enyhíti az álmatlanságot és javítja az alvászavarokat. A bergamottolaj nyugtató hatásáért a linalil-acetát és a linalool felelősek.

Fájdalomcsillapító, görcsoldó és lázcsillapító hatású. Serkenti azoknak a hormonoknak szekrécióját, amelyek csökkentik az idegek érzékenységét a fájdalomra, valamint ellazítja az izmokat és az idegeket. Normalizálja a vérnyomást, elősegíti a megfelelő anyagcserét, illetve serkenti az inzulin kiválasztást, így hozzájárul a vércukorszint csökkenéséhez. Elősegíti és fokozza az egészséges emésztést, aktiválja és növeli az emésztési savakat, az enzimeket és az epekiválasztást, továbbá csökkenti a székrekedést. Fertőtlenítő és antiszeptikus hatásánál fogva hatékony baktériumölő, vírusölő és gombaölő tulajdonságokkal bír. Fertőtlenítő és antibakteriális hatásáért a limonén felelős. Ebből adódóan bőrfertőzések, húgyúti fertőzések, felső légúti megbetegedések, valamint láz esetén hatékony.

Párologtatókban alkalmazva enyhíti a légúti panaszokat, az orrdugulást, a légzési problémákat, főleg a köhögést, valamint a megfázást. Köptető hatásánál fogva oldja a váladékot, így könnyíti a váladékürítést és ezzel együtt a köhögést is. A bergamottolajat dezodoráló, fertőtlenítő és antimikrobiális tulajdonságai miatt a fog- és szájápolás területén is előszeretettel alkalmazzák, ugyanis csökkenti a kellemetlen szájszagot, ezért száj- és garatöblögetők összetevőjeként rendszerint megtalálható, továbbá torokgyulladás kezelésére alkalmas torokfertőtlenítők alkotójaként is gyakran szerepel.  Fertőtlenítő, dezodoráló és frissítő aromája gátolja a test illatát okozó baktériumok szaporodását, ezért izzadás elleni készítmények összetevőjeként is felhasználják. Erős citrus illatánál fogva szobafrissítőkben, illatosítókban és spay-kben használják.

A bergamottolaj számos pozitív hatást gyakorol a bőr egészségére is, ezért gyakran alkalmazzák a bőrápolás területén. Gondoskodik a bőr nedvességtartalmáról és rugalmasságáról, ezért különösen javasolt töredezett, repedezett, viszkető, gyulladt és túlérzékeny bőr ápolására, valamint tisztítására. Fertőtleníti, hidratálja és egyben regenerálja a sérült bőrsejteket. Segít megőrizni a bőr fiatalságát és rugalmasságát, ugyanis serkenti a kollagén termelést, amely nemcsak a bőr, hanem az ízületek és az ínak egészségére is jótékony hatással van. Egyenletesebbé teszi a pigmentek eloszlását így segít a bőr egységesítésében. Mivel bőrregeneráló és fertőtlenítő hatású, így túlzottan zsíros bőrre, pattanásokra, aknékra, viszkető, gyulladt rovarcsípésekre, ekcémára, herpeszre, valamint pikkelysömör kezelésére javasolt és rendszeres alkalmazása esetén sem szárítja a bőrt. Továbbá elősegíti a sebek és egyéb sérülések gyorsabb és szebb gyógyulását, illetve halványítja a különböző hegeket. Mindezeken túl serkenti a hajnövekedést is, ezért hordozóolajhoz keverve ajánlott a fejbőr alapos átmasszírozása bergamottolajjal.

BERGAMOT ILLÓOLAJ 15 ML - dōTERRA

BERGAMOT ILLÓOLAJ 15 ML – dōTERRA

BERGAMOT ILLÓOLAJ 15 ML – dōTERRA

A bergamott egy finom citrus növény, amely növekedéséhez speciális klímát és földet igényel. Az olaszok évekig használták a bergamottot a stressz érzetének csökkentésére, valamint a bőr nyugtatására és megújítására. A Bergamott hangulatemelő és nyugtató képessége miatt egyedülálló a citrusolajok között.

  • Bőrnyugtató hatású
  • Nyugtató hatásai miatt masszázsterápiához is használják
  • Elősegíti a pozitív hangulatot

 

Használata:

  •  zuhanyzás közben kenj a bőrödre és élvezd a jótékony bőrtisztító hatást
  •  nyugtató és hangulatemelő masszázshoz használd együtt a doTERRA frakcionált kókuszolajjal
  •  a békés alváshoz kenj talpadra elalvás előtt
  •  keverj egy-két cseppet házi készítésű bőrtisztítójához
  •  szokásos teádhoz cseppents bergamottot

Figyelmeztetés!

  • Lehetséges bőrérzékenység.
  • Tartsd távol a gyermekektől!
  • Várandósság, ápolás vagy orvosi ellátás alatt állsz, konzultálj orvosoddal!
  • Kerüld a szemmel, a belső fülekkel és az érzékeny területekkel való érintkezést!
  • Kerüld a napfényt és az UV sugárzást a felhasználást követő 12 órán át!

A bergamottolaj lehetséges mellékhatásai

A bergamottolaj, mint minden illóolaj a megfelelő mennyiségben felhasználva számos kedvező tulajdonsággal bír. Alkalmazható különböző bőrproblémákra, bőrbetegségekre és fertőzésekre, azonban túlzott mennyiségben használva éppen az ellenkező hatást érhetjük el vele, ugyanis túladagolva ronthat ezeken a problémákon és irritálóvá, bőrérzékenyítővé is válhat. Továbbá közvetlenül a bőrön alkalmazva kialakulhat bőrirritáció vagy allergia, ezért ajánlott mindig valamilyen hordozóolajhoz keverni, valamint alkalmazás előtt egy kisebb bőrfelületen bőrpróbát végezni. Aromafürdőzés esetén ajánlott ügyelni arra, hogy a fürdővíz ne legyen túlzottan meleg (maximum 37 és 38 Celsius fok közötti), ugyanis a túl meleg fürdővízben nagyobb eséllyel okozhat bőrirritációt, illetve az illóolaj hatékonysága is csökkenhet. A hidegen préselt bergamott illóolajban furanokumarin vegyületek vannak, melyek közül elsősorban a bergapténnek fototoxikus és fotokarcinogén hatása van, így napfénynek kitéve mérgezővé válhat, és következtében sötét foltok jelenhetnek meg a bőrön. Ebből adódóan az olajat mindig sötét palackban és sötét helyen kell tárolni, valamint bőrön történő alkalmazása esetén egy ideig kerülni kell a napfényt. Azért, hogy mindezt elkerüljük, a szappanokban és a fürdőkészítményekben nem lehet 0,4%-nál magasabb a hidegen préselt bergamottolaj mennyisége. Továbbá magát a bergamottolajat, illetve a bergamottolajat tartalmazó kozmetikumokat a napozást, a szoláriumozást, valamint az UV-fényen huzamosabb ideig végzett tevékenységet megelőző több mint 12 órában ne alkalmazzuk.

A leggyakrabban használt TOP15 illóolaj 

  1. Levendulaolaj
  2. Teafaolaj
  3. Eukaliptuszolaj
  4. Borsmentaolaj
  5. Citromfűolaj
  6. Gerániumolaj
  7. Copaiba olaj 
  8. Tömjénolaj
  9. Vadnarancs
  10. Citromolaj
  11. Rózsaolaj
  12. Jázminolaj
  13. Kamillaolaj
  14. Ylang-ylang olaj
  15. Szantálfa

Felhasznált irodalmak: