ga('set', 'userId', 'USER_ID'); // A felhasználói azonosító beállítása a bejelentkezett user_id használatával.

Vírusölő illóolaj mítosz vagy hatékony megoldás az influenza járvány idején, ami a légzőszervrendszert, az orrot, torkot és a tüdőket érinti. Bizonyos esetekben életet veszélyeztető betegség is vállhat belőle.

Az influenza vírusok állandóan változnak és adaptálódnak a modern gyógyszerekhez, oltásokhoz, így nehéz lehet a kezelése. Elsősorban gyógyszeres kezelés a javallott, viszont egyesek előszeretettel használnak alternatív megoldásokat, mint például valalmilyen vírusölő illóolaj fajtát. Habár nem áll rendelkezésre kézzel fogható bizonyíték, ill. kutatás az illóolajokat illetően az influenza vírus – ideértve egyéb vírusos megbetegedéseket és a koronavírust is – gyógyítására.

Létezik vírusölő illóolaj? 

Az influenzánál a legtöbb esetben, jobban ügyelünk magunkra és kivárunk, míg a gyógyszerek kifejtik hatásukat, ill. az infekció fokozatosan elévül. Egyénenként eltérő módon, azonban lehet hatásos és hatékony az illóolajos alternatív terápia, legalább is bizonyos, a fertőzéssel járó tüneteket csökkenthetnek az illóolajok használatával. Az ilyen illóolajknak köszönhetően szabaddá vállhatnak az orrjáratok, elmúlhat a fejfájás. Bizonyos fajta vírusölő illóolaj tartalmazhat olyan összetevőket, melyek antivirális hatással bírnak, vagy csökkentik a hőemelkedést. Egyeseknél enyhébbek lehetnek a tünetek, illetve segíthetnek a közérzet javításában.

Egy 2010-es kutatás szegfűszeg, vadnarancs és fahéj alapú illóolajakat vizsgált. A vizsgálat pozitív eredményekkel zárult, ugyanis arra jutottak, hogy a vitro-virális részecskék száma 90%-al csökkent. Továbbá csökkentette a gyulladások mértékét. Egy másik 2014-es vizsgálat során, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az illóolajok használata egészségügyi előnyökkel járnak/járhatnak. Antibakteriális, fungicid, virucid hatásaiknak köszönhetően.

Lehetséges vírusölő illóolaj lehet: 

  • A teafaolaj, amit a vírus- és baktériumölő, valamint a gyulladás- és fájdalomcsillapító hatásánál fogva gyakran alkalmazzák légzőszervi megbetegedések, mint a megfázás, az influenza, a hörghurut, a köhögés, a torokfájás, az asztma vagy az allergia kezelésére, tüneteinek enyhítésére. A teafaolajról IDE KATTINTVA olvashatsz többet.
  • Az eukaliptuszolaj, ami egy közismert és rendkívül hatékony antiszeptikus olaj, mely eredményesen veszi fel a harcot a különböző kórokozókkal szemben. Antibakteriális, antivirális és antifungális szer, azaz mind a baktériumok, mind a vírusok, mind pedig a gombák ellen hatásosnak bizonyul. A eukaliptuszolajról IDE KATTINTVA olvashatsz többet.
  • A citromfűolaj, ami jó fertőtlenítő és antimikrobiális hatású szer, így hatékonyan veszi fel a harcot a különböző mikroorganizmusokkal szemben. A citromfűolajról IDE KATTINTVA olvashatsz többet.
  • A borsmentaolaj,amit antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatásánál fogva gyakran tartalmazzák a különböző fogkrémek és szájvizek az összetevőik között. A borsmentaolajról IDE KATTINTVA olvashatsz többet.
  • A levendulaolaj bizonyítottan fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és göcsoldó hatású. Csökkenti mind a rövidebb ideig tartó, akut, mind a hosszabb ideig fennálló, krónikus fájdalmat és gyulladást. A levendulaolajról IDE KATTINTVA olvashatsz többet.

A vírusölő illóolaj használata influenza esetén

A leghatékonyabb módszer az illóolaj használatára megfázás, influenza esetén az inhaláció. Az illóolajat elsődleges módon használhatjuk közvetlenül belélegezve az üvegből, vagy tenyerünkből, illetve valamilyen diffúzort használva is. Ezáltal szabaddá vállnak a legutak, könnyebbé téve a légzést és komfortosabbá az alvást. Másodlagos módszerként használhatunk:

  • hordozóolajjal elegyítve, forró fürdőt
  • hordozóolajjal elegyítve, masszázst
  • forróvízbe csepegtetve, gőzös inhalációt
  • valamint az illóolajat a felületek tisztítására is alkalmahatjuk.

Milyen előnyök származhatnak az illóolaj használatából?

Az előny úgymond függ, az illóolaj fajtájától. Például a mentolos és borsmenta illóolaj hűsítő hatása hatékonyabb, ha mellbe masszírozzuk, mint a diffúzor. Mielőtt azonban masszásként kezdjük használni az illóolajt, mindig győződjünk meg a megfelelő hígításról és hordozóolajról, hiszen önmagában a bőrre kenve/masszírozva többet árthat mint, használ. Kiváló hordozóolaj lehet a kókuszolaj, itt is vegyük figyelembe a hígítási mértéket (30 ml-hez adva 1 csepp olaj, természetesen a hordozóolaj fajtájától a hígítási arány változhat).

Milyen rizikót hordozhat az illóolaj?

Torokfájás kezelésre a szájon át történő használat, nem ajánlott, sőt egyenesen veszélyes, független a mennyiségtől, természetesen minél koncentráltabb az adag, annál rosszabb. Masszírozás esetén már korábban említett hordozóolajok használata megkerülhetetlen, anélkül bőr, szem, tüdő irritációt okozhat. Érdemes lehet a kikevert olajból bőrtesztet végezni a könyökünkön, hogy jelentkeznek-e irritatív tünetek, reakciók.

A minőség szem előtt

Mindig győződjünk meg, hogy biztos forrásból szerezzük be az illóolajt. Mindenképp üvegben tárolt olajt részesítsük előnyben a vásárlásnál, hiszen a műanyag üvegek szennyezhetik az olaj tisztaságát, illetve csökkenthetik az eltarthatósági idejét.

Terhesség és az influenza

Használat előtt beszéljünk mindenképp a kezelőorvossal illetve nőgyógyásszal, hiszen független attól, hogy a várandós személy beteg vagy nem, veszélyes lehet rá és a magzatra nézve egyaránt. Szoptató anyukáknak azonban nem ajánlott, hiszen nagy dózisban akár toxikus is lehet. Sajnos nem áll rendelkezésre elegendő kutatás, hogy biztonsággal ki lehessen jelenteni, hogy az olaj nem hordoz rizikót sem az anyára, sem a gyermek(ek)re nézve.

Mit tehetünk mégis a vírusok ellen a vírusölő illóolaj kivételével?

A legjobb védekezés, a megelőzés, így ne hagyatkozzunk csupán csak a gyógyszerekre és az illóolaj terápiára, őrizzük meg az immunitásunkat, egy egészséges életmód kialakításával. Tanulmányozzuk az influenza és egyéb vírusos megbetegedések tüneteit, így időben elkezdhetjük használni az illóolajt nem, mint gyógyítás, hanem mint megelőzés céljából. Érdemes már az influenza szezon kezdetén használni, vagy ha már megjelentek az első tünetek, illetve érezzük, hogy valószínű bujkál bennünk valami. A korábban említett módszereket alkalmazva, használjunk a fürdővizünkben, párologtassuk, vagy hordozóolajjal készítsünk masszázsolajt belőle. A felhasználási módszerek korlátozottak ugyan, de bizonyos tünetekre az egyik hatékonyabb a másiknál. Ilyen esetekre a legjobb vírusölő illóolaj választás lehet a teafa, borsmenta, levendula, bergamot, eukaliptusz, vörös kakkukfű, fahéj. Hiszen nem csak a vírus fertőzésben, de a stressz levezetésében is segíthetnek ezzel nyugtatva a szervezetünket ebben a felfokozott állapotban.

A leggyakrabban használt illóolajok

  1. Levendulaolaj
  2. Teafaolaj
  3. Eukaliptuszolaj
  4. Borsmentaolaj
  5. Citromfűolaj
  6. Gerániumolaj
  7. Copaiba olaj 
  8. Bergamottolaj
  9. Tömjénolaj
  10. Vadnarancs
  11. Citromolaj
  12. Rózsaolaj
  13. Jázminolaj
  14. Kamillaolaj
  15. Ylang-ylang olaj
  16. Szantálfa

Kapcsolódó tartalom, ami érdekelhet:

Aromaterápia alkalmazása a kórházakban

Források: