ga('set', 'userId', 'USER_ID'); // A felhasználói azonosító beállítása a bejelentkezett user_id használatával.

A levendula az egyik legkutatottabb növény a világon, amiről sok klinikai vizsgálatot találunk, köszönhetően annak, hogy az egyik legnépszerűbb gyógynövény, ami egy bioaktív illóolaj forrása.

A levendulaolajat széles spektrumú biológiai aktivitás jellemzi, például antiszeptikus, fájdalomcsillapító és rákellenes hatású. A bőrgyógyászatban az olaj segít enyhíteni a bőr gyulladását és sebgyógyító tulajdonságokat mutat. A levendulaolaj hatásmechanizmusa azonban az összetételétől függ, ami viszont függ a származási helyétől és a termesztési körülményektől.
A levendula jellemzői az antimikrobás, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, stresszoldó és nyugtató hatás. Javasolt a mentális stressz, a szorongás, a depresszió, az alacsony önértékelés, a nyugtalanság és a kimerültség tüneteinek enyhítésére, továbbá ajánlott az alvás támogatására, az alvás minőségének javítására, illetve az emésztési panaszok (például az idegi alapú gyomorirritáció, a hasi diszkomfort, a puffadás, a felfújódás) kezelésére is.

A levendula illóolaj hatása a sebgyógyulásra

Egy kenőcs kiszerelésű levendulaolaj sebgyógyulási aktivitását és antioxidáns tulajdonságait vizsgálták. A sebgyógyulás hatékonyságát morfológiai és biokémiai paraméterek monitorozásával és a bőr szövettani elemzésével határozták meg.
Az antioxidáns aktivitást az MDA arány és az antioxidáns enzimek (GPx, kataláz és szuperoxid-diszmutáz) meghatározásával értékelték. Megállapították, hogy a levendula kenőccsel végzett kezelés jelentősen fokozza a seb összehúzódási arányát (98%) és a fehérjeszintézist.
Összességében ezek a vizsgálatok a sebgyógyulás gyorsabb ütemét, a kollagén fokozott expresszióját és a szövetek átalakulásának folyamatában részt vevő fehérjék fokozott aktivitását mutatták be levendula illóolajjal kezelt sebek esetében.
Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a levendulaolaj helyi alkalmazása elősegítette a kollagénszintézist és a fibroblasztok differenciálódását, a TGF-β (transzformáló növekedési faktor) szabályozásával együtt.

Következtetések: A jelenlegi szakirodalom a levendula illóolaj potenciális terápiás előnyét sugallja a sebgyógyulásban. A levendulaolaj sebgyógyulásra gyakorolt ​​jótékony hatása felvetheti az új megközelítések lehetőségét kiegészítő kezelésként a hagyományos terápia mellett.

Fájdalomcsillapítás levendulaolajjal

2019 márciusa és novembere között a koraszülötteknél vizsgálták a levendulaolaj hatását egy kettős vak kíséreltben Bezmialem Vakif Egyetemi Kórház újszülött intenzív osztályán. A beavatkozásokat két tapasztalt nővér végezte. Pulzusszámot, oxigéntelítettséget mértek, miközben a baba arckifejezését egy kamera rögzítette 3 perccel a beavatkozás előtt, a mintavétel alatt és 3 perccel az eljárás után. Az eredmények statisztikailag szignifikáns különbséget mutattak a két csoport között, amiből azt a következtetést vonták le, hogy a levendulaillat belélegzése hatékony a koraszülöttek fájdalomcsillapításában. Biztonságos és olcsó; nem zavarja az orvosi ellátást.

Egy másik kísérletben a levendula aromaterápia hatását vizsgálták gyermekek stressz és fájdalomérzékelése esetén a fogászati ​​kezelések során. A nyál kortizol szintjét és a pulzusszámot mérték a gyermek szorongási szintjének értékeléséhez, és a fájdalom észlelésének értékelésére FRS skálát alkalmaztak. Megállapították, hogy a levendula aromaterápia csökkentheti a fogászati kezelések során tapasztalt szorongását és fájdalmat.

Felnőtteknél végzett klinikai vizsgálatban is ezeket az eredményeket tapasztalták a kutatók. Bizonyítékok arra utalnak, hogy egyes nők a levendulaolajat hatékonynak találják a szülés utáni perineális traumával járó néhány tünet enyhítésében.
Epiziotómiás fájdalomcsillapítás esetében alkalmazták a levendulaolajat, és a fájdalmat 4 órával, 12 órával és 5 nappal az epiziotómiát követően értékelték. Statisztikai különbség mutatkozott a fájdalomintenzitási pontszámokban a két csoport között 4 óra utánés a REEDA-pontszám szignifikánsan alacsonyabb volt a kísérleti csoportban (levendulaolaj-csoport) 5 nappal az epiziotómia után.

Következtetés: Ezen megállapítások szerint a levendulaolaj alkalmazása hatékonyan használható fájdalomcsillapításra.

A levendula illóolaja szorongásos rendellenességek kezelésében

A szorongásos rendellenességek a leggyakoribb pszichiátriai rendellenességek, amelyek potenciálisan meggyengítő következményekkel járhatnak az egyéni működésre nézve. A szorongásos rendellenességek esetében a meglévő gyógyszerterápiáik szövetségesei lehetnek a biztonságos és bizonyítékokon alapuló kiegészítő kezelések a szenvedő betegek ellátásában. Az illóolajok lipofil és koncentrált botanikai kivonatok, amelyek a gyógyszerek sok tulajdonságával rendelkeznek, bár eddig nem engedélyezték az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságoknál, ezért a növényi készítményekre jellemző korlátozásokkal rendelkeznek.

A levendula illóolaj kiterjedt anekdotikus kórtörténetekkel rendelkezik a szorongások kezelésében, amelyet a közelmúltban klinikai vizsgálatok is alátámasztottak.

A rendelkezésre álló kísérletekben standardizált levendulaolaj-kivonatot használtak, hogy a rövid távú hatékonyságát vizsgálják a szorongásos rendellenességek kezelésében, ideértve a szubszindromális szorongásos rendellenességet, a GAD-ot, a nyugtalanságot és a zavart alvással járó izgatottságot, valamint a vegyes szorongást és depressziós rendellenességeket.
A Brit Pszichofarmakológiai Szövetség (2014) és az Országos Egészségügyi és Klinikai Intézet (2011) elismerik a standardizált levendulaolaj-kivonat hatékonyságát a vizsgálataikban. Úgy tűnik, hogy a standardizált levendulaolaj-kivonat nyugtató hatású anélkül, hogy szedációt okozna, ami előnyös a benzodiazepinekhez vagy a pregabalinhoz képest. A standardizált levendulaolaj-kivonat setebébe nincsenek elvonási tünetek. A gyógyszerkölcsönhatás potenciálja minimálisnak tűnik, és a vizsgálatok során megfigyelt mellékhatások enyhék voltak.
A hatékonyság 2 héten belül jelentkezik azoknál a betegeknél, akik reagálnak a levendulaojalra.

A levendula hatása a csontvelő biopsziában szenvedő betegek szorongására

Ezt a vizsgálatot 80 betegnél végezték el. A kontroll csoportban több csepp desztillált vizet használtak egy vattacsomón, és ugyanannyi levendula illóolajat használtak a vattacsomókon az intervenciós csoportban. Ezután mindkét csoport résztvevőit arra kérték, hogy 15 percig a vattát tegyék az orruk elé és lélegezzenek, majd azonnal mérjék a szorongásuk szintjét.
Az eredmények azt mutatták, hogy a szorongás átlagos pontszáma a kontroll és az intervenciós csoportban jelentős különbséget mutat és a levendulaolaj illata hatékonyan csökkenti a szorongást az ezen eljárás alatt álló betegeknél.

A levendula gyógytea hatása az idősek szorongására és depressziójára

A depresszió és a szorongás gyakorisága növekszik az idősek körében világszerte. Úgy gondolják, hogy a levendula stabilizálhatja az emberek hangulatát, ezért egy tanulmányban ezt vizsgálták.
A vizsgálatban 60 idős résztvevő szerepelt (csoportonként 30). A résztvevők 2 g levendula tartalmú tesáfiltert kaptak, amelyet reggel és este kellett megfőzni és meginni a vizsgálat két hete alatt minden nap. A két csoport életkora, neme, iskolai végzettsége és családi állapota tekintetében hasonló volt, nem volt szignifikáns különbség.
A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a levendula gyógyteák fogyasztása csökkentheti a depresszió és a szorongás pontszámát, és mivel olcsó és hozzáférhető, javasolják, hogy kiegészítő kezelésként alkalmazzák a szorongás és a depresszió csökkentésében.

Az levendula aromaterápia hatása az idősek alvásminőségére és fáradtságszintjére

Szintén időseknél vizsgálták az aromaterápia hatását alvásminőség és fáradtsági szint esetében. A vizsgálatban összesen 59 idős vett részt (30 az intervenciós csoportban és 29 a kontroll csoportban). Az aromaterápiás (levendulaolaj) belélegzését az intervenciós csoportba tartozó egyéneknek minden nap  az alvásuk előtt fél órával egy protokollnak megfelelően kellett végezni, egy hónapon keresztül. A kontrollcsoportnál nem alkalmaztak aromaterápiát. A vizsgálat során megállapították, hogy az aromaterápia alkalmazása javította az alvás minőségét és csökkentette a fáradtság súlyosságát az időseknél.

Olvasd el másik cikkünket a levendulaolajról

A levendulaolaj kedvező hatása a szervezetre

Források:

 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33922508/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27769632/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27229681/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33259721/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32891272/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22196577/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21982136/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32282491/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32212806/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32444033/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5437114/
 • https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/275289/Balogh_Emese_tezis_magyar.pdf