ga('set', 'userId', 'USER_ID'); // A felhasználói azonosító beállítása a bejelentkezett user_id használatával.

A kórházi aromaterápia egy alternatív gyógykezelés, amely fekvőbeteg vagy ambuláns körülmények között előnyös lehet a tünetek kezelésében, mint például fájdalom, hányinger, általános jólét, szorongás, depresszió, stressz és álmatlanság esetén.

Az Egyesült Államokban és számos más országban (Ausztrália, Egyesült Királyság, Franciaország) hivatásos, a kórházban dolgozó aromaterápiás szakembereket kérdeztek meg arról, hogy melyek a leggyakoribb területek, ahol az aromaterápiát alkalmazzák a létesítményeikben.

A leggyakrabban használt arometerápis területek a következőek voltak:

  • Hospice / palliatív ellátás
  • Perioperatív területek
  • Munka terület
  • Az újszülött intenzív osztály (NICU)
  • Gyermekgyógyászat
  • Sebészet
  • Pszichiátriai / függőségi osztályok
  • Intenzív osztályok / sürgősségi osztályok
  • Ambuláns központok: szívrehabilitáció / alvásközpontok / rákellátás / egyéb járóbeteg-egységek
  • Sebkezelő központok (fekvőbeteg és ambuláns)

Az összes megkérdezett aromaterapeuta által említett egyik gyakorlati terület a palliatív ellátás vagy a hospice egységek voltak. A súlyosan beteg és haldokló betegek esetében az illóolajokat a szorongás csillapítására, a szájszárazság / fájdalom enyhítésére, a nehéz légzés megkönnyítésére és a sebszagok enyhítésére használják a terápiákban.

Az aromaterápiás gyakorlat másik rutinterülete a perioperatív beállítás (akár a műtét előtt, akár után). A műtétre váró betegek gyakran jelentős szorongástól szenvednek. Nyugtató olajok alkalmazásával csökkenthető a pulzusszám, a vérnyomás és a légzésszám, valamint a műtét előtti szorongás. A műtéti beavatkozások során alkalmazott érzéstelenítés gyakran posztoperatív hányingert és hányást eredményez. Azok a betegek, akik még mindig nyugtatlanok részesülhetnek az illóolajok használatából diffúzoron keresztül, vagy a személyzet illóolajos inhalátort tarthat a beteg orránál, hogy segítsen csillapítani az émelygést és az azt követő hányást.

A kismamák egyre gyakrabban kérik az illóolajok használatát a vajúdási folyamat során a fájdalom észlelésének csökkentéséhez, a szorongás csillapítására, és néha még az elakadt vajúdás esetében is. A szülés után az anyák számára előnyös, ha nyugtató illóolajokat alkalmaznak a perinealis területen elhelyezett hűtött párnákon vagy diffúzor segítségével.

A kórházi aromaterápia meglehetősen új kiegészítője az aromapaszták használata az újszülött intenzív osztályon (NICU).  A Kentucky Egyetem tanulmánya pozitív eredményeket mutatott az aromapaszták alkalmazása esetén, amelyek segítenek enyhíteni a függő csecsemők szenvedését az anya szülés előtti opiátok használata miatt. Az újszülött absztinencia szindrómában (NAS) érintett csecsemők izomremegést, ingerlékenységet, rossz táplálkozást és nyugtalanságot mutatnak, és ez gyakran elhúzódó kórházi tartózkodást eredményez az érintett csecsemőknél. A vizsgálatban szereplő csecsemőket két csoportba sorolták, és vagy a NAS szokásos gondozásában részesültek, beleértve a helyettesítő kábítószereket, a nyugtató zenét és a terápiás látogatásokat, vagy pedig a szokásos ellátáson kívül aromaterápiában is részesültek. Az aromaterápiában részesülő csecsemők átlagosan 6,4 nappal lerövidítették a NICU tartózkodást azokhoz a csecsemőkhöz képest, akik nem részesültek aromaterápiás kezelésben. Ezenkívül az aromaterápiában részesülő csecsemőknek kisebb adagokra volt szükségük a hagyományos gyógyszerekből, mint azoknál a csecsemőknél, akiknek csak a szokásos gondozása volt. Mindkettő jelentős költségmegtakarítást eredményezett a kórház számára.

A gyermekgyógyászati ​​osztályok egy másik viszonylag új terület, ahol elkezdték alkalmazni az aromaterápiát a kórházban. A gyermekek a kórházi ápolás során szorongást és félelmet is éreznek, aminek a tüneteit az aromaterápia segítségével (néha irányított képek használatával) csökkenteni lehetséges. Különleges óvintézkedéseket kell alkalmazni náluk, ezért az aromaterápiát csak szülői vagy gondviselői beleegyezéssel szabad elvégezni, lehetőleg a szobában tartózkodó szülő vagy gondviselő mellett.

A sebészeti osztályon a fekvő betegek részesülnek aromaterápiában, amelyet a kórházi ápolásukkal kapcsolatos szorongás és stressz csillapítására, a sebszagok enyhítésére és a fájdalom érzékelésének megváltoztatására használnak.

Érdekes módon az aromaterápia alkalmazása a pszichiátriai és mentálhigiénés ellátásokban nemcsak a stressz és a szorongás csökkentését eredményezte, hanem elősegítette az egyéni és csoportos terápiában folytatott beszélgetést is. Egy nem publikált tanulmányban egy aromaterápiás szakember változó illatokat alkalmazott a terápiás foglalkozások során. Azok a betegek, akiknél korábban a terápiás megbeszéléseken való részvétel hiánya jelentkezett, érzelmileg reagálnának az illatokra. Néhány beteg pozitívan reagált, olyan kijelentésekkel, mint „ez emlékeztet arra, amikor fiú voltam a nagymamám konyhájában, amikor sütött” . Mások negatívan reagáltak, mivel az illat (ok) kellemetlen emlékekre emlékeztette őket, de összességében az illatok alkalmazása csoportos vitát váltottak ki, még a visszahúzódó egyéneknél is.

Más pszichiátriai területeken, mint az alkohol vagy drogoktól való aktív megvonáson átesett betegeknél remegést, hányingert / hányást, hidegrázást, nyugtalanságot és szorongást tapasztalnak. Az előírt gyógyszerek kiegészítéseként az aromaterápia segíthet a tünetek némelyikének enyhítésében vagy megváltoztatásában.

Az intenzív osztályon (ICU) lévő betegek köztudottan nyugtalan és szorongó állapotban vannak. Az aromaterápia, amelyet néha kéz- vagy talpmasszázzsal kombinálnak, hasznosnak bizonyult a nyugtalanság és az álmatlanság kezelésében.

Egy tanulmány megvizsgálta a levendula „esszencia” belélegzésének hatását az óvodás gyermekeknél az intravénás (IV) katéter behelyezése előtt. Az eredmények azt mutatták, hogy a levendulaesszenciát belélegző gyermekek csoportja azonnali, statisztikailag szignifikáns csökkenést mutatott az átlagos fájdalom érzetben és tíz perccel a katéter behelyezése után.

Aromaterápia alkalmazása létezik a kórházi járóbeteg ellátásban is.

A szívbetegség után a betegek által gyakran tapasztalt aggodalom az alvászavar. Epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az idő múlásával a megszakított alvási szokások rossz kimenetelhez vezetnek a szívbetegeknél. Kardiális esemény, például szív bypass műtét vagy miokardiális infarktus után a betegeket gyakran ellenőrzött  gyakorlatok elvégésére kérik, amelynek célja a szívműködés maximalizálása.

Az egyik Texasban elvégzett aromaterápiát alkalmazó szív rehabilitációs programban negyvenkét beteg alvási szokásait vizsgálta egy tanulmányban. A betegek Levendula, Citrus bergamia és Cananga odorata illóolaj keverékét inhaláltak vagy egy aromás placebo készítményt öt éjszakán át. Egy hetes „pihenő” időszak után, amikor a betegek nem használtak aromás anyagokat, átálltak az ellenkező készítményre, ismét öt éjszakára. Minden beavatkozás után a betegek kitöltötték az alvásminőség felmérését az eredmények nyomon követésére. Az illóolajokat használó betegek alvásminősége általában jobb volt, mint az aromás placebót használva, és a PSQI-pontszámuk alacsonyabb volt, ami jobb alvásminőséget jelzett.

Kórházi aromaterápia Ausztráliában

Ausztráliának van egy kifejezetten az aromaterapeutákra szakosodott szövetsége (IAAMA), amely nyilvántartásba veszi az aromaterapeutákat, lehetővé téve számukra, hogy akkreditációt kérhessenek orvosi létesítményekben, beleértve a kórházakat is.

Gabrielle Richardson, az Ausztrál Aromaterapeuták Szövetségének az Elnöke a következőket mondta:

„A diffúzió az illóolajok használatának leggyakoribb módja, mivel nagyon széles körben elérhető a szülészeti osztályokon és a palliatív ellátásban. Használható a betegek figyelemelterelésére is a sebkezelés során. A készítményeket a kórházban lévő gyógyszertárnak kell elkészítenie, és az ápolószemélyzet alkalmazza az irányelvek szerint. Az illóolajokat nem adják be szájon át a kórházakban (kivéve abban az esetben, ha a beteg otthonról hozza, és a szabályokat betartva folytatja a kórházban az önkezelést”).

Kórházi aromaterápia Franciaországban

A francia aromaterapeuta szakember, Wendy Belcour szerint:

„Ha egy beteg illóolajokat akar használni, akkor számos szakaszban lehet alkalmazni. A használathoz egyet kell értenie az osztály vezetőjébnek, a gyógyszerésznek, be kell tartani a tűzbiztonsági feltételeket, a megfelelő minőség-ellenőrzésen átesett terméket kell használni stb. Minél nagyobbak a kórházak, annál több kiskapunak kell megfelelni. Igaz, hogy a franciák belsőleg gyakrabban használják az olajat, mint az angolok … de a felhasználásnak ez a módja fenn van tartva az orvosoknak, mivel alapvetően, ha olajokat belsőleg kell használni, az azért van, mert beteg az illető. … Ha valaki nem orvos, nem írhat fel természetes vagy egyéb gyógyszert. Tehát Franciaországban aromaterapeutaként nem írhatok fel olajokat belső használatra(kapszulák, kúpok stb.), mivel nem vagyok orvos.”

2018-ban megjelent egy 177 oldalas szakmai könyv, amely tartalmazza az aromaterápia franciaországi kórházakba történő bevezetésének protokolljait. Ez az aromaterápia legátfogóbb kézikönyve a klinikai körülmények használatához, amelyet bármely országnak javasolnak. (A könyv francia nyelven IDE KATTINTVA érhető el)

Kórházi aromaterápia Egyesült Királyságban

Rhiannon Lewis aromaterapeuta és előadó szerint az Egyesült Királyságban a kórházi ellátásban a legfőbb előrelépés a rákellátás területén történt, és a hospice területen is jelentős munkát végeznek. Az aromaterápiát az idősek bentlakásos ellátásában is biztosítják, valamint az anyaság néhány területén.

Összegzés

A kórházak döntő többségének nincs költségvetése az aromaterápiára. Az illóolajok, az egyéb szükséges kellékek és a szakmai személyzet költségei jelentős kiadások, amelyek megakadályozzák, hogy az aromaterápia kiegészítő egészségügyi szolgáltatásként megjelenjen a kórházakban. Jelenleg számos kórház állami vagy magán támogatásokra támaszkodik az aromaterápiás programjaik finanszírozására.

A kórházi alapú aromaterápiás programok jövőjét sajnos továbbra is pénzügyi szempontok vezérlik. Az aromaterapeuták már régóta tisztában vannak az illóolajok klinikai alkalmazásában rejlő előnyeivel, legyenek azok fizikai, érzelmi vagy egyszerre mindkettő.

Forrás: