ga('set', 'userId', 'USER_ID'); // A felhasználói azonosító beállítása a bejelentkezett user_id használatával.

Az illóolajok a természetben található illékony, aromás vegyületek, melyek megtalálhatók az ú.n. aromatikus növények levelében, magvában, kérgében, szárában, gyökerében, virágjában, gyantájában és a növény más részeiben, illetve a citrusfélék gyümölcsének a héjában. 

Mire jók az illóolajok?

Ezek a természetben található illékony, aromás vegyületek megtalálhatók az ú.n. aromatikus növények levelében, magvában, kérgében, szárában, gyökerében, virágjában, gyantájában és a növény más részeiben, illetve a citrusfélék gyümölcsének a héjában. Az illóolajok a növényi immunrendszer legfontosabb eszközeként védelmet nyújtanak gazdájuknak a különböző kártevők és betegségek ellen, elősegítik a sebgyógyulást és a beporzást. Az illóolajok terápiás célú alkalmazása (aromaterápia) épp abban rejlik, hogy ezeket a tulajdonságait használjuk fel az olajoknak a saját öngyógyító mehanizmusaink tamogatására, serkentésére. A különböző gyógynövényekből nyert variáns összetevők illóolajként megőrizhetik az esszenciájukat, illatukat vagy szélsőséges esetben ízüket.

Az illóolajok gyakorta használtak az aromaterápiában egyfajta alternatív gyógymódként, melyek a különböző gyógynövényekből kinyert összetevőknek köszönhető. Egyes kutatások alátámasztják a jótékony hatásukat is.

Hogyan állítják előaz illóolajokat?

Illóolajat desztilláció során tudunk előállítani (gőz vagy víz segítségével) vagy mechanikus eljárásokkal, mint például a hideg préselés.Az esszenciális olajokat leggyakrabban alacsony hőmérsékletű gőzdesztillációs módszerrel vonják ki, amelynek során a gőznyomás alatt áramlik a növényi anyagokon keresztül, ezáltal felszabadulnak és a gőzbe jutnak az esszenciális olajok. Miközben a gőzkeverék lehűl, szétválik a víz és az olaj, így az olaj tiszta formájában gyűjthető össze.

A gondosan ellenőrzött kivonási eljárás mellett ugyanolyan fontos a megfelelő növényfajok aprólékos kiválasztása, valamint az, hogy a növényi részeket a tökéletes időpontban takarítsák be, amikor az esszenciális olajok a legnagyobb koncentrációban vannak bennük jelen, mivel a letesztelt minőségű esszenciálisolaj-kivonatnak ez is követelménye.

Fontos megjegyezni, hogy az előállítási eljárás nagyban befolyásolja az illóolaj minőségét a végtermékre nézve. Ebből kiindulva, a kémiai eljárásokkal készült olajok, nem tekinthetők tiszta, eredeti illóolajnak.

Hogyan használjuk az illóolajokat?

Az illóolajok legáltalánosabb és legelterjedtebb használata három módon lehetséges: 

  1. Aromatikusan
    Hidegpárologtatón (diffúzoron) keresztül történjen a párologtatás, hogy az olaj aktív hatóanyagai hő hatására ne sérüljenek. A párologtatott illóolajok megtisztíthatják a levegőt a kellemetlen szagoktól és néhány a levegőben levő patogéntől. Egy minden helyzetben alkalmazható aromatikus felhasználási módnál csepegtess a kezedbe 1-2 csepp esszenciális olajat, dörzsöld össze a tenyereidet, melyekből sátor formát alkotva és az orrodhoz rakva lélegezd be az illatot. Egyes illóolajok párologtatással nagyon stimulánsak, más illóolajok nyugtató hatásúak, ráadásul így tudunk a központi idegrendszünkre a leghatékonyabban és hosszan tartó módon pozitív hatást kifejteni.
  2. Külsőleg
    Az illóolajok a bőrön keresztül könnyen felszívódnak, biztonságosan használhatóak. Az illóolajok figyelemreméltóak és sokat ígérnek, mikor a saját és a családod gondozásáról, egészségéről van szó. Akár helyileg, akár olajpárologtatással, aromásan használod őket, az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk határtalan.
  3. Belsőleg
    Belső használat esetében legyünk nagyon körültekintőek, mert csak a tiszta, ellenőrzött, Terápiás Tisztaságú Esszenciálisolajok használhatóak!

Az illóolajokban található összetevők számos módon kapcsolatba léphet testünkkel segítve a hatékonyabb felszívódást. Bőrre kenve, bedörzsölve bizonyos növényi összetevők könnyedén képesek felszívódni. Míg más összetevők inhaláción keresztül képesek kifejteni jótékony hatásukat.

Inhaláció során az illóolaj aromái stimulálhatják a limbikus idegrendszer bizonyos területeit, szerepet játszva az érzelmi státuszban, viselkedésben, a szagérzet és a hosszútávú memória kiemelt működésében. Érdekesség, hogy a limbikus rendszer nagyban részese az emlékek leképzésében, ami részben megmagyarázza, hogy bizonyos illatokról egy-egy gyerekkori emlék jut az eszünkbe.
Továbbá a limbikus idegrendszer részt vesz bizonyos fizikális, akaratunktól független funkciók működtetésében, mint a légzés, szívverés és vérnyomás.

Milyen egészségügyi előnnyel kecsegtethetnek bizonyos illóolajok?

A széles használati lehetőségek esetében a rendelkezésre álló kutatások alapján, a következő területen lehetnek hatékonyak az illóolajok:

  • A stressz és ingerlékenységben szenvedőknél
    Becslések szerint a stresszben és szorongásban szenvedők 43% -a valamilyen alternatív terápiát alkalmaz a tünetek enyhítésében.
    Az aromaterápiát illetően a kezdeti tanulmányok meglehetősen pozitívak voltak. Sokan bebizonyították, hogy egyes illóolajok illata a hagyományos terápia mellett működhet a szorongás és a stressz kezelésére.
  • Fejfájás és migrén során
    A 90-es években két tanulmány azt találta, hogy a résztvevők homlokára és halántékára borsmentaolaj és etanol keveréket kenve enyhítették a fejfájást
    A legújabb vizsgálatok azt is megfigyelték, hogy csökkent a fejfájást a borsmenta és a levendulaolaj bőrre kenése után.
    Ráadásul felvetődött, hogy a kamilla és a szezámolaj keverékének felvitele kezelheti a fejfájást és a migrént. Ez egy hagyományos perzsa fejfájás-orvoslás.
  • Alvászavar és álmatlanság esetén
    A levendulaolaj illata javítja a szülés utáni nők, valamint a szívbetegek alvási minőségét.
    Egy áttekintés 15 esszenciális olaj alvásra gyakorolt hatását vizsgálta. A vizsgálatok többsége kimutatta, hogy az olajok – főleg a levendulaolaj – szaglása pozitív hatással volt az alvási szokásokra.
  • Gyulladás csökkentés esetén
    Felvetették, hogy az illóolajok segíthetnek a gyulladásos állapotok leküzdésében. Egyes kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk van.
    Egy egreken végzett vizsgálat szerint a kakukkfű és az oregano illóolajok kombinációjának elfogyasztása elősegítette a vastagbélgyulladás remisszióját. A kömény és a rozmaring olajok két patkányvizsgálatban is hasonló eredményeket hoztak.
  • Antibiotikus és antimikróbás panaszok esetén
    Az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok térnyerése megújította az érdeklődést más olyan vegyületek felkutatása iránt, amelyek képesek harcolni a bakteriális fertőzések ellen.
    A kémcsőben végzett vizsgálatok során az illóolajokat, például a borsmenta és a teafaolajat széles körben vizsgálták antimikrobiális hatásuk szempontjából, és néhány pozitív eredményt figyeltek meg.
    Bár ezek a kémcsőben végzett vizsgálati eredmények érdekesek, nem feltétlenül tükrözik ezeknek az olajoknak a szervezetre gyakorolt hatását. Nem bizonyítják, hogy egy adott illóolaj képes kezelni az emberek bakteriális fertőzéseit.

Egyéb felhasználási módok

Az illóolajok nem csak aromaterápiára használhatók. Rengeteg ember használja otthoni illatosításra, vagy éppen a mosott ruhák frissítésére, továbbá előszeretettel alkalmazza a szépségipar a kézműves kozmetikák és a természetes magas minőségű kozmetikumok esetében. Érdekesség, hogy egyes illóolajok segíthetik a tartós élelmiszereink tovább eltartását és még a szúnyogokkal is képesek elbánni. Azonban itt sem árt figyelembe venni az adott illóolaj minőségét és hatékonyságát. A szúnyogok esetében a citrom eredetű illóolaj képes lehet akár 2 óráig is távoltartani a szúnyogokat, míg azok nem aklimatizálódnak a környezethez, de vanílliával vegyítve ez akár 3 óra is lehet.

Honnan tudom, melyik a minőségi illóolaj? Melyiket válasszam?

Rengeteg cég reklámjaiban és ajánlataiban találkozhatunk azokkal a kijelentésekkel, hogy a legtisztább vagy orvosi minősítésű a minősége az adott illóolajnak. Pedig ezek a fogalmak általában egy elég nagy, nehezen behatárolható skálán mozognak és bárhonnan is nézzük, az ilyen kijelentéseknek súlya van.
Ennek és a rengeteg, gyakran ismeretlen eredetű cégek termékeinek köszönhetően, az illóolajok összetétele és minősége között óriási különbségeket vélhetünk felfedezni.

Illóolaj vásárlásnál mindig vegyük figyelembe a:

  • Tisztaságát a terméknek: Lehetőség szerint olyat válasszunk, ami természetes aromás növényi összetevőket tartalmaz, hozzáadott adalék vagy szintetikus olajok nélkül. A tiszta illóóolaj ismérve, hogy a növény botanikus neve fel van tüntetve, például a levendulaolaj esetében a „Lavandula officinalis”.
  • Minőségét a terméknek: A tiszta illóolaj összetevői a legkevésbé módosultak az elkészítési eljárás során. Válasszuk a vegyszermentes olajat, ami desztilláció vagy hideg préseléssel készült
  • Hírnevét, márkáját a terméknek: Olyan olajat vásároljunk, mely biztosítja a minőségét a terméknek

CPTG Certified Pure Tested Grade™

A dōTERRA™ CPTG (Tanúsított, Tiszta, Tesztelt Minőség) minősítésű esszenciális olajok tiszta, természetes, aromás összetevők, amelyeket nagy gondossággal vonnak ki a növényekből. Nem tartalmaznak az aktív összetevőket felhígító vivőanyagokat vagy mesterséges összetevőket, sem szennyeződéseket vagy egyéb vegyszermaradványokat.

Rövid videó a CPTG minőségbiztosítási szabványáról:

Az illóolajok népszerű típusai

Több mint 90 fajta illóolaj létezik, mindegyiknek megvan a maga egyedi illata és potenciális egészségügyi előnyei.

Mi a 10 legnépszerű illóolajról állítottunk össze egy listát és a hozzájuk kapcsolódó egészségügyi előnyökről:

  • Borsmenta: az energia fokozására és az emésztés elősegítésére szolgál
  • Levendula: a stressz enyhítésére szolgál
  • Szantálfa: az idegek megnyugtatására és az összpontosítás segítésére szolgál
  • Bergamott: a stressz csökkentésére és a bőrbetegségek, például az ekcéma javítására szolgál
  • Rózsa: a hangulat javítására és a szorongás csökkentésére szolgál
  • Kamilla: a hangulat és a pihenés javítására szolgál
  • Ylang-Ylang: fejfájás, émelygés és bőrbetegségek kezelésére használják
  • Teafa: a fertőzések leküzdésére és az immunitás fokozására használják
  • Jázmin: depresszió, szülés és libidó kezelésére szolgál
  • Citrom: az emésztés, a hangulat, a fejfájás és még sok más elősegítésére szolgál

Legyünk Óvatosak!

Attól hogy valami természetes, nem azt jelenti, hogy biztonságos is. Növények és az azokból készült termékek bizonyos összetevői károsan hathatnak egyesek egészségére, ami alól az illóolajok sem kivételek. Használat előtt mindig bizonyosodjunk meg a közvetlen környezetünkben tartózkodók egészségi státuszát illetően, vegyük figyelembe a terheseket, a gyerekeket és az állatokat.

Források:

Kapcsolódó tartalom:

A levendulaolaj kedvező hatása a szervezetre

Mire jó az eukaliptuszolaj?